Datum zadnje izmjene: 17. 01. 2020.


Mokrenje u snu (enureza) kod žena u postmenopauzi može biti povezano sa simptomima opstruktivne apneje u snu, pokazuju podacima iz studije "Women's Health Initiative (WHI)".

Mokrenje u snu se povezuje s opstruktivnom apnejom u djece, a Dr. Charles B. Eaton i kolege sa Sveučilišta Brown, Providence, Rhode Island, pretpostavili su da bi mokrenje u snu, koje nastaje kao rezultat hormonalnih promjena, moglo biti povezano s opstruktivnom apnejom u žena u postmenopauzi.

Znanstvenici su koristili podatke više od 161,800 žena postmenopauzi, prikupljene u okviru WHI istraživanja. Kod 1,7% ispitanica iz ove studije, registrirano je nevoljno mokrenje u snu, tijekom spavanja, pa je kod njih istraživana moguća povezanost između enureze i nekoliko faktora rizika za opstruktivnu apneju (uključujući pretilost, loš kvalitet spavanja, isprekidan san, pospanost tijekom dana, hipertenziju i hrkanje).

Svih šest čimbenika za nastanak opstruktivne apneje u snu, bili su znatno češći u žena s enurezom nego u žena bez enureze, izvijestili su istraživači u internetskom izdanju časopisa "Menopause".

Svaki dodatni faktor rizika povećava izglede za noćnu enurezu u usporedbi s odsutnošću faktora rizika, a prisutnost svih šest čimbenika rizika bila je povezana sa sedmerostruko većim rizikom od noćne enureze.

"Prilikom probira za opstruktivnu apneju u snu, liječnicima bi moglo biti od koristi raspitivanje o nevoljnom mokrenju u snu kao simptomu", zaključuju autori. "Postmenopauzalne žene s nevoljnim mokrenjem u snu, kao i one sa sumnjivim nalazima, trebaju biti ispitane o drugim čimbenicima rizika za opstruktivnu apneju u snu."

Dr. Donald L. Bliwise, direktor Programa za istraživanje sna, starenja i kronobiologije, sa Sveučilišta "Emory University School of Medicine" izjavio je "..u određenoj mjeri, glavni nalaz studije, da je nevoljno mokrenje u snu kod žena povezano sa simptomima apneja tijekom spavanja, ne čudi uopće, obzirom na ono što znamo o odnosima između apneje za vrijeme spavanja i nevoljnog morkenja u snu, te apneje za vrijeme spavanja i nikturije. "

"Ako bih morao izabrati jednu stvar iz rezultata koji su me iznenadili, to bi bilo da su vrlo male razlike između hitne i stresne inkontinencije u nastanku enureze," rekao je. "Za mene, to znači da se neki ne-urološki čimbenici (kao što su apneja za vrijeme spavanja, ili točnije ovdje, simptomi apneje) moraju uzeti vrlo ozbiljno u obzir pri procjeni nevoljnog mokrenja u snu."

"Noćno popuštanja mjehura moglo bi biti valjan razlog za uključivanje u klasične simptome u diferencijalnoj dijagnozi apneje," rekao je Dr. Bliwise. "Aktualni dokazi potvrđuju da su visok BMI, povijest hrkanja i pospanost tijekom dana, klasični simptomi apneje za vrijeme spavanja."

 

SOURCE: http://bit.ly/1F19Gll
Menopause 2015.dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve