Datum zadnje izmjene: 18. 01. 2020.


Sustav samostojećih polipropilenskih mrežica koje se ugrađuju minimalnom invazivnom kirurgijom pruža visoku stopu uspjeha kod refrakterne fekalne inkontinencije, pokazuju podaci iz multicentrične prospektivne studije.

Praćenje nakon 3, 6 ili 12 mjeseci je pokazalo da je kod otprilike 65% bolesnika postignut uspjeh nakon liječenja, definiran kao najmanje 50% manje epizoda fekalne inkontinencije, izjavio je dr. Dee E. Fenner na godišnjem znanstvenom skupu Društva ginekoloških kirurga.

Sustav mrežica, koji je još u kliničkom ispitivanju, se zove TOPAS. Isproban je na 152 bolesnika upisanih u 14 centara u Sjedinjenim Američkim Državama. Svi su pacijenti prošli barem dva konzervativna tretmana, poput vježbi dna zdjelice sa ili bez biofeedback vježbi. Prosječno trajanje fekalne inkontinencije je bilo 110 mjeseca.

Iz početnih devet epizoda tjedno, srednji broj epizoda fekalne inkontinencije je pao na 2,5 puta tjedno nakon operacije. Nije se mijenjao svejedno je li se ocjenjivalo s 3, 6 ili 12 mjeseci. Srednji broj epizoda urgencije je smanjen s dva na početku na nulu. U 19% bolesnika je fekalna inkontinencija ostala potpuno riješena tijekom 12 mjeseci praćenja, naveo je dr Fenner, voditelj studije i voditelj ginekologije na Sveučilištu u Michiganu, Ann Arbor.

Srednje vrijeme postupka minimalno invazivne operacije potrebne za ugradnju sustava mrežice u anus je bilo 33 minuta. Prosječna duljina boravka u bolnici bila je 11 sati.

Od 104 nuspojava zabilježenih u istraživanju, 98 nisu ozbiljno uzete u obzir. Među njima su bol u zdjelici koja se povukla bez liječenja i infekcija tretirana antibioticima. Dvije ozbiljne nuspojave s najvećim potencijalom za daljnje liječenje bile su vezane uz duboku vensku trombozu (DVT) i slučaj pogoršanja prolapsa. Nije bilo revizije, izbacivanja mrežice ili smrti povezanih s liječenjem, rekao je dr Fenner.

Analiza kvalitete života mjerena pomoću standardiziranih upitnika je pokazala značajna poboljšanja u područjima kod stila života, depresije i neugode, izvjestio je dr Fenner na sastanku Američkog društva kirurga.

U osvrtu je dr. Holly E. Richter, direktor odjela za uroginekologiju i rekonstruktivnu kirurgiju zdjelice u Sveučilištu Alabama u Birminghamu, tražio dokaze dobrobiti nakon 12 mjeseci "vjerodostojnog" praćenja. Složio s Fennerovim zaključkom da je ovo obećavajuće kirurško liječenje kod refraktornih pacijenata.

"Ovi rezultati su vrlo dobri za problematičnu populaciju, ali mislim da je važno prvo dokazati da pacijenti ne mogu smanjiti odgovarajuće simptome nekirurškim pristupom prije kirurškog." rekao je dr Richter.

Studija nije imala kontrolnu skupinu jer nije bilo drugih dokazanih tretmana kod pacijenata s refraktornom inkontinencijom u vrijeme njenog provođenja, reako je dr Fenner. U međuvremeno je nekoliko opcija postalo dostupno, uključujući i stimulaciju sakralnih živaca, rekao je.

TOPAS system je trenutno u ocjenjivanju od strane Food and Drug Administration. Dr. Fenner je rekao da će odobrenje, ako dođe do njega, možda ipak biti godinama daleko.

Dr. Fenner je izjavio da prima financijsku potporu za istraživanja od American Medical Systems, koji proizvode Topas sustav.

 


:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve