Datum zadnje izmjene: 30. 01. 2020.

Multivalentno HPV cjepivo bazirano na sedam tipova humanih papilomavirusa moglo bi uspješno spriječiti većinu slučajeva raka vrata maternice širom svijeta, rezultat je francuskog istraživanja objavljenog u stručnoj reviji International Journal of Cancer.

"HPV cjepivo danas nudi najbolju strategiju u borbi protiv raka vrata maternice", jedinstveni su znanstvenici iz Međunardne agencije za istraživanje raka u Lionu.

Francuski istraživači analizirali su vrste svih HPV tipova koji su izolirani kod pacijentica s rakom vrata maternice obuhvaćenih međunarodnim ispitivanjem koje je uključivalo više od 3.600 pacijentica iz 25 zemalja s histološki potvrđenim nalazom raka vrata maternice.

Kod ukupno 92.5% pacijentica nađena je prisutnost jednog od HPV tipova, i to kod 83.6% svih skvamoznih karcinoma u Europi i Sjevernoj Americi, odnosno 96.5% skvamoznih karcinoma u južnoj Aziji, te kod 93.3% adenokarcinoma u južnoj Aziji i 100% adenokarcinoma u Europi i Sjevernoj Americi, te podsaharskom dijelu Afrike.

HPV tipovi 16 i 18 izolirani su kod većine slučajeva raka vrata maternice u svim regijama svijeta, uključujući 63.9% ispitanica u podsaharskoj Africi, 78.9% ispitanica u sjevernoj Africi, 65.0% ispitanica u centralnoj i južnoj Americi, 73.5% ispitanica u južnoj Aziji, 71.5% ispitanica u Europi i sjevernoj Americi, odnosno ukupno kod 70.7% ispitanica.

Sedam genotipova HPV-a: 16, 18, 45, 31, 33, 52 i 58 okrivljeno je za ukupno 87.4% svih slučajeva raka vrata maternice širom svijeta, s nešto manjim odstupanjima u različitim regijama, navode znanstvenici.

"Proizvodnja cjepiva sa sedam navedenih HPV tipova tehnički bi bila izvediva", zaključuju istraživači. "Međutim, proizvodnja bi mogla predstavljati skup proces, a zaštita u slučaju manje učestalih HPV tipova ne bi se mogla očekivati".

"Razmišljanja o tome kako bi cijena mogla biti glavni ograničavajući faktor za većinu zemalja u razvoju, uključuju i realističniju mogućnost - razvitak cjepiva koje sadrži dva (HPV 16 i 18) ili tri (HPV 16, 18 i 45) najčešća tipa virusa, a čija bi cijena bila niža", navode francuski istraživači.

"Cijepljenje protiv HPV 16 i 18 tijekom perioda čekanja cjepiva protiv drugih tipova ovog virusa ima smisla, budući da bi se na taj način 70% slučajeva raka vrata maternice moglo spriječiti", zaključuju znanstvenici. Ovo bi bilo daleko učinkovitije od prevencije koja se postiže loše vođenim programima probira koji se trenutno provode u mnogim zemljama u razvitku.

 

Int J Cancer 2004;111:278-285.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve