Datum zadnje izmjene: 19. 01. 2020.


Način života žene prije trudnoće može jako utjecati na njezin rizik za razvoj dijabetesa tijekom trudnoće.

Zdrava prehrana, redovito vježbanje, zdrava težine i podatak o nepušenju prije trudnoće su međusobno snažno povezani s gestacijskim dijabetesom, navodi se u novoj američkoj studiji.

Žene kod kojih su bili prisutni sva četiri navedena faktora rizika zdravog života prije trudnoće imaju 80% više izglede za nastanak gestacijskog dijabetesa u odnosu na žene koje su imale zdrave životne navike, otkrili su istraživači.

Održavanje zdrave tjelesne težine tijekom reproduktivnog života donosi najveću korist, rekla je dr Cuilin Zhang, voditelj studije iz Nacionalnog instituta za dječje zdravlje i ljudski razvoj u Bethesdi u Marylandu. Rezultati također ukazuju na potencijalnu korist od integracije savjetovanja o načinu života u skrbi začeća, rekla.

Zhang i njezini koautori analizirali su podatke o 14,437 žena koje su sudjelovale u 'Nurses 'Health Study II', od trenutka kada je studija započela 1989. godine do 2001. godine, i pogledali kako se životni stilovi žena odnosili spram njihovog rizika za razvoj dijabetesa tijekom trudnoće.

Svaki od pojedinih faktora je povezan s manjim rizikom gestacijski dijabetes neovisno od ostala tri, prema Zhang. No, u zajedničkim kombinacijama, rizici su imali jače djelovanje. Na primjer, u slučaju nepušačica, umjerena do snažna tjelesna aktivnost u trajanju od najmanje 150 minuta tjedno uz održavanje zdrave prehrane bilo je povezana s 41% manjim rizikom za gestacijski dijabetes, u usporedbi sa svim ostalim trudnoćama.

"Jedan od zdravih načina prehrane bio je veći unos povrća, voća, orašastih plodova, cjelovitih žitarica, polinezasićenih masnih kiselina i dugolančanih omega-3 masnih kiselina, a manji u unos crvenog i prerađenog mesa, šećera zaslađenih napitaka, trans-masti i natrija," rekla je Zhang.

Izgleda da tjelesna težina prije trudnoće ima najveći utjecaj, istaknula je. "Normalna tjelesna težina je povezana s najmanjim rizikom za gestacijski dijabetes u usporedbi s drugim čimbenicima", navode autori.

Istraživači su zdravom težinom smatrali indeks tjelesne mase (BMI) ispod 25 (kg/m2). No, primijetili su, čak da je BMI od 23 do 24,9 prije trudnoće, indeks tjelesne mase koji je pri vrhu u zdravom rasponu, bio povezan s povišenim rizikom gestacijskog dijabetesa. Važno je, međutim, čak ako potencijalna trudnica i je puši, treba zdravo jesti i vježbati, jer su svi čimbenici bili povezani s manjim rizikom od dijabetesa, čak i ako su žene bile prekomjerne težine ili pretile prije trudnoće.

Ako su žene bile zdrave težine prije početka trudnoće, nisu pušile i vježbale su redovito, njihov rizik je bio 52% niži u odnosu na sve ostale trudnoća.

Žene koje ispunjavaju kriterije sva četiri načina zdravog života: normalne su težine, zdravo se hrane, redovito vježbaju i ne puše, imaju 83% manju vjerojatnost nastanka gestacijskog dijabetesa u odnosu na trudnice koje nisu imale ove navike i osobine.

Studija nije mogla dokazati da su životne navike izravan uzrok dijabetesa jer se temelji samo na promatranjima, navode znanstvenici u svom izvješću, objavljenom u internetskom izdanju znanstvenog časopisa BMJ.

Rezultati su bili također ograničeni činjenicom da je većina ispitanica u studiji bila bijele rase, a stope pretilosti bile su niže nego u općoj populaciji, tako da se rezultati ne mogu poopćiti. Međutim, autori studije navode, postoje dokazi o utjecaju teškog stresa na metabolizam žene u trećem tromjesečju trudnoće, koji može "raskrinkati" slabosti u sposobnosti pojedinca za održavanje šećera u krvi, tako da sve što predisponira dijabetes prije trudnoće - kao što je prekomjerna tjelesna težina – predstavlja dodatnu ugrozu.

Dr. Katrien Benhalima, endokrinolog u kliničkoj bolnici, Leuven u Belgiji, koja nije sudjelovala u istraživanju, istaknula je da pokušaj rješavanje takovih zdravstvenih probleme nakon što žena ostvari trudnoću nije tako jednostavan.

"Intervencije za sprječavanje nastanka gestacijskog dijabetesa često kombiniraju smanjenje težine s tjelesnom aktivnošću, ali i fizička aktivnost sama bila je povezana s nižim rizikom", rekla je Benhalim.Nadalje, navodi da je važno da se promjene životnog stila započnu prije trudnoće, jer su pokušaji uvođenja promjena životnog stilu tijekom trudnoće kako bi se spriječili dijabetes i drugi potencijalni problem "obično razočaravajući."

 

SOURCE: http://bit.ly/1BGbV61
BMJ 2014.dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve