Datum zadnje izmjene: 23. 05. 2022.


Svakodnevno uzimanje željeza u trudnoći smanjuje 3% rizik niske porođajne težine novorođenčeta. Dobija 15 dodatnih grama svaki dan ako trudnica uzima dodatnih 10 mg željeza svaki dan, kažu rezultati metaanalize.

Batool A. Haider, liječnik u Department of Epidemiology and Nutrition u the Harvard School of Public Health, Boston, i kolege su objavili rezultate njihove studije nadovezujući se na Nutrition Impact Study Group, objavljeno 20. lipnja online na BMJ.

Oko 32 miliona trudnica širom svijeta pate od nedostatka željeza. Anemija se u trudnoći najčešće javlja zbog nutritivnog nedostatka željeza, navode autori. Svjetska zdravstvena organizacija savjetuje da se u svim zemljama, u kojima je nizak unos željeza, koriste nadomjesci željeza tijekom trudnoće jer se može desiti da zbog anemije novorođenčad u nekoliko dana nakon poroda izgubi previše od porođajne težine.

S obzirom da je prijašnja studija imala konfliktne rezultate, istraživači su uključili 48 randomiziranih studija koje uključuju 17,793 trudnica i 44 kohortne studije koje uključuju 1,851, 682 trudnice da dođu do veze između doze nadomjestaka željeza, koncentracije hemoglobina u krvi i porođajne težine djeteta. Dvadeset sedam randomiziranih studija i dvadeset dvije kohortne su vođene u zemljama s visokim unosom željeza; 21 randomiziranih studija i 22 kohortne studije su rađene u zemljama s niskim i srednjim unosom željeza. Anemija je definirana sa hemoglobinom nižim od 100 g/L do hemoglobinom nižim od 115 g/L.

"Ovi rezultati upućuju da se porođajna težina djeteta može povećati za 143 g (95%, interval od od 68 do 218 g) za svakih 10 g/L za koje se poveća koncentracija hemoglobina u trećem tromjesječju ili oko poroda", navode autori.

"Isto tako smo prikazali da se smanjuje broj djece koje se rađaju s niskom porođajnom težinom ako se uvedu veće doze željeza, iznad 66 mg/danu. Povećanje porođajne težine može biti presudno kod djece koja se prijevremeno rađaju i posljedično tome imaju nisku porođajnu težinu", nastavljaju autori.

Zbog ograničenja studija i nedostatka podataka, autori nisu uspjeli odrediti postoji li veza između uzimanja nadomjestaka željeza u trudnoći i stope mtrvorođene djece.

"Naši rezultati pokazuju da se upotreba željeza tijekom trudnoće može upotrijebiti u preventivne svrhe za majčin hematološki status i kao prevencija niske porođajne težine kod fetusa", zaključuju autori.

BMJ, 2013.
 

  Novosti - Sve