Datum zadnje izmjene: 06. 04. 2024.


Namjerni gubitak na težini tijekom postmenopauze ima zaštitni učinak u odnosu na rak endometrija, čak i ako je taj gubitak težine skroman (5% ili više), navodi se u izvješću objavljenom u časopisu "Journal of Clinical Oncology". Rak endometrija je zloćudni tumor koji je najjače povezan s debljinom, ali je do danas bilo malo studija koje su ispitivale učinak namjernog mršavljenja na rizik.

Istraživači su analizirali podatke iz prospektivne studije "Women’s Health Initiative" da bi procijenili taj odnos u velikoj, etnički raznolikoj populaciji žena u postmenopauzi s detaljnim podacima o drugim čimbenicima kao što su indeks tjelesne mase, pušenje, razina fizičke aktivnosti, korištenje hormonske terapije, paritet, dob menarhe, dob pri prvom rođenju, kao i obiteljskoj povijesti. Analizirali su 36,793 žena koje su sudjelovale u studiji WHI a koje su navele da su zadržale stabilnu težinu, izgubile 5% ili više od svoje ukupne težine ili dobile 5% ili više od svoje ukupne težine tijekom prve 3 godine nakon upisa.

Tijekom prosječnih 11,4 godina praćenja, 566 od tih žena je dobilo rak endometrija, izjavili su Juhua Luo, doktor medicine, iz Odjela za epidemiologiju i biostatistiku, Indiana University School of Public Health, Bloomington, i njezini suradnici. Žene koje su namjerno izgubile na težini su imale gotovo 30% manji rizik od raka endometrija nego one koje su imale stabilnu težinu. Ova veza je bila najizraženija kod pretilih žena: one koje su namjerno izgubile najmanje 5% svoje tjelesne težine su imale dramatično smanjenje rizika od raka endometrija za 56%.

Za razliku od toga, nenamjerni gubitak težine nije bio povezan s manjim rizikom od raka endometrija. Žene koje su dobile 5 ili više kilograma tijekom prve 3 godine istraživanja su imale značajno veći rizik od raka endometrija, rekli su istražitelji. U analizi su žene koje su namjerno izgubile težinu i postignule normalan BMI imale isti rizik od raka endometrija kao i one koje su održavale stabilnu BMI tijekom studije.


 

J Clin Oncol. 20176. doi: 10,1200 / JCO.2016.70.5822

  Novosti - Sve