Datum zadnje izmjene: 14. 12. 2023.


Tijekom 2014. godine je oko 8% trudnica nastavljalo pušitio tijekom trudnoće, s najvišom stopom kod žena u ranim 20-im kod američkih Indijanaca te domorodaca iz Aljaske, navodi se u izvješću objavljenom od strane Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC-a).

Majčino pušenje tijekom trudnoće je bilo "konstantno" povezano s nepovoljnim ishodima trudnoće, uključujući prijevremeni porod i nisku porođajnu težinu te povećanje smrtnosti fetusa i dojenčadi, napisali su Sally Curtin i T. J. Mathews iz CDC-a Odjela za vitalnu statistiku u svom izvještaju. Studije koje datiraju iz 1960-tih godina su pokazale "izravnu uzročnu vezu između pušenja i suboptimalnih ishoda za fetus zbog teratogenog djelovanja u ranoj trudnoći te nenormalnog rasta i sazrijevanja ploda u kasnijem tijeku trudnoće", ističu.

U svom izvješću Curtin i Mathews navode sadašnje podatke o stopi majčinog pušenja u 2014.g. te o prestanku prije i za vrijeme trudnoće za 46 država što predstavlja 95% svih rođenih u SAD-u 2014.g.

Otprilike jedna od 10 žena koje su rodile u 2014.g. je pušila tijekom 3 mjeseca prije trudnoće (10.9%), a gotovo jedna četvrtina tih žena (24.2%) je prestala s pušenjem prije nego što su postale trudne, navode autori. Žene koje su prestale pušiti su inače pušile manje cigareta prije trudnoće nego žene koje nisu prestale (10 vs 14 cigareta na dan). "Iako nema razine uporabe duhana tijekom trudnoće koja je sigurna, veći intenzitet pušenja, mjereno po broju popušenih cigareta dnevno, pokazalo se da ima veće štetne učinke na fetus nego rjeđe pušenje", zaključili su.

U bilo kojem trenutku tijekom trudnoće puši 8.4% žena, pokazuju njihovi podaci. Najviše stope pušenja su u prvom tromjesečju (8.2%), padaju na 7.0% u drugom tromjesečju i 6.6% u trećem tromjesečju. Oko jedna od pet žena (20.6%) koje su pušile u prvom ili drugom tromjesečju je odustalo u trećem tromjesečju, navode autori.

Pušenje tijekom trudnoće je bilo češće kod žena u dobi od 20 do 24 godine (13%) nego u drugim dobnim skupinama i kod američkih indijanki i domorodaca u Aljaski (18%). Po državama, pušenje za vrijeme trudnoće je u rasponu od oko 2% u Kaliforniji do 27% u Zapadnoj Virginiji.

Visokoobrazovane žene, one s privatnim osiguranjem te one azijske i latino rase i nacionalnosti su najviše sklone prestanku pušenja prije i za vrijeme trudnoće, pokazuje izvješće.

"U prosjeku, žene koji su nastavile pušiti tijekom trudnoće su pušile manje cigareta kako je trudnoća napredovala, od 13 po danu prije trudnoće do 9 po danu u trećem tromjesečju", navode autori.

U izvješću se također naglašava važnost rane prenatalne skrbi za prestanak pušenja; žene koje su započele s prenatalnom skrbi u trećem tromjesečju ili nisu imale prenatalnu skrb su imale dvostruko veću stopu pušenja tijekom trudnoće nego žene s ranom prenatalnom skrbi.

Pušenje tijekom trudnoće se smatra "jednim od najvažnijih modificirajućih faktora rizika" koji su povezani sa slabim ishodom porođaja i rodilja, napisali su Curtin i Mathews, pa "su razvijeni brojni resursi i strategije za pomoć u prestanku pušenja kod žena reproduktivne dobi općenito i kod trudnica ".

Prema CDC-u, 89.6% američkih žena koje rađaju nisu navele pušenje tijekom trudnoće u 2007.godini.

 

National Vital Statistics Reports. Objavljeno online 2016.g.


Poliklinika Harni
  Novosti - Sve