Datum zadnje izmjene: 14. 01. 2020.


Agencija za lijekove i medicinske prizvode (MHRA) u Velikoj Britaniji je izdala novo upozorenje ženama koje koriste lijekove levonorgestrel i ulipristal kao hitnu kontracepciju navodeći da im se smanjuje djelotvornost u slučaju da koriste neke druge lijekove.

Lijekovi koji mogu utjecati na djelovanje levonorgestrela i ulipristala, koji se obično nazivaju "pilula za dan poslije", uključuju one za:

 

  • epilepsiju
  • tuberkulozu
  • HIV
  • gljivične infekcije.


Upozorenje također navodi biljni pripravak gospinu travu.

Kada pacijentice žele hitnu kontracepcijsku pilulu liječnik, medicinska sestra ili ljekarnik moraju znati da li je koristila takve lijekove tijekom posljednja 4 tjedna.

Ponekad je potrebna dvostruka doza hitne kontracepcijske pilule da bi bila učinkovita što znači da trebaju kupiti dvije kutije.

Dr. Sarah Branch iz MHRA, je izjavila: "Ovo je važan novi podatak za žene koje žele koristiti hitnu kontracepcijsku pilulu. Pomoći će ženama koje uzimaju određene lijekove da se pravilno zaštite protiv neželjenih trudnoća."

"Novi podaci su uvršteni u informativni upitnik za žene o tome koje vrste lijekova mogu ometati djelovanje hitne kontracepcije. Upozoravaju žene što bi trebale poduzeti kako bi se uzela ispravna doza."

"Što ranije se uzme hitna kontracepcija nakon nezaštićenog spolnog odnosa, bolje je djelovanje."

Ako je pacijentica koristila hitne kontracepcijske pilule prije nego što su izdane ove nove smjernice te je zabrinuta zbog djelovanja drugih lijekova koji su navedeni, neka potraži medicinski savjet, preporučuje MHRA.

 

 

 

Stanje u SAD

Je li MHRA inicijativa potaknula slična upozorenja u SAD-u?  Medscape Medical News je izdao intervju s Danom Stone, doktorom medicine, koji radi u privatnoj praksi u Oklahoma City, Oklahoma, aktivnim članom Američkog društva opstetričara i ginekologa (ACOG).

"To ima smisla", odgovorio je, "svi bismo trebali početi uzeti u obzir korištenje drugih lijekova jer djeluju isto ovdje kao što i u Velikoj Britaniji. ACOG radi cijelo vrijeme nove smjernice ali nismo imali ništa o hitnoj kontracepciji u zadnje vrijeme.... To je vjerojatno nešto na što bismo trebali usmjeriti pažnju ako želimo da naša hitna kontracepcija bude učinkovita za žene."

"Već duže vrijeme se zna da žene trebaju biti oprezne prilikom uzimanja kontracepcijskih pilula ako uzimaju neke od ovih lijekova jer oni potiču jetrene enzime za bržu razgradnju tih hormona i tako smanjuju njihovu razinu u krvotoku. Dakle, ima smisla hitnu kontracepciju gledati na isti način ", rekao je dr Stone.

"Interesantno je", rekao je, "a čini mi se da se to uvijek zaboravi, da je bakrena IUD najučinkovitija hitna kontracepcija i nije pod utjecajem lijekova koji induciraju jetrene enzime. To bi mogao biti još jedan razlog za poticanje liječnika i pacijentica da razmišljaju o tome što je jače u prvoj liniji od plana B. "

 

 


 

2016 The Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency (MHRA)
:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve