Datum zadnje izmjene: 17. 01. 2020.


U potrazi za novim mogućnostima za ublažavanje dispareunije – bolnih spolnih odnosa, kod žena u srednjim godina i postmenopauzi, liječnici bi trebali uzeti u obzir uporabu vaginalnih dilatatora, specijaliziranih vibratora, laserske fototerapije i fizikalne terapije zdjeličnog dna.

Ovaj pristup može spriječiti ili prevladati neke promjene u zdjeličnoj anatomiji koje se mogu pojaviti u menopauzi ili duljim razdobljima bez seksualne aktivnosti, rekla je Dr. Kellogg Spadt, certificirani seksualne savjetnik i profesor opstetricije i ginekologije na Sveučilištu Drexel, Philadelphija na godišnjem sastanku Sjevernoameričkog društva za menopauzu.

Uz lokalnu atrofiju koja se može pojaviti u stanjima s niskom razinom estrogena u menopauzi, kod nekih žena nastaju i promjene u mišićnom dijelu zdrjeličnog dna u postmenopauzi. Višerotkinje mogu doživjeti značajan pad elastičnosti mišića. Neke žene, posebno one koji su tijekom duljeg razdoblja bile bez seksa, mogu iskusiti i vaginalnu stenozu. Sve ovo može predstavljati prepreku u seksulanom zdravlju žena u srednjoj životnoj dobi. Fizikalna terapija zdjeličnog dna, kaže Dr. Kellogg Spadt, ključna je u pomaganju savladavanja svih tih fizičkih promjena.

Pod vodstvom fizioterapeuta, žene mogu naučiti o kućnoj uporabi niza graduiranih vaginalnih dilatatora. Počevši s manjim veličinama, pacijentice obično umetnu dilatator nekoliko puta tjedno (do dnevno) tijekom 5-10 minuta, mijenjanjem veličine svakih 2-3 tjedna. Tijekom preklopnih tjedana, pacijenti mogu započeti s manjim veličinama kroz 5 minuta, a zatim promijeniti za veći dilatator u drugoj polovici vježbanja. Ovako dosljedan, ali postupan pristup se dobro podnosi i proizvodi dobre rezultate, rekla je.

Fizioterapeuti mogu također koristiti zdjelični štapić, poput Therawand, za žene koje imaju pojačani tonus zdjelične muskulature. Ovaj akrilni štapić u obliku slova S umeće se u vaginu i pruža izravan unutarnji pritisak na mišiće: pubokokcigealni i puborektalni mišić, okidajući olakšanje točke otpuštanja. Zdjelični štapići se mogu koristiti u fizikalnoj terapiji, ali pacijenti mogu također naučiti kako koristiti uređaje i kod kuće, rekla je Dr. Kellogg Spadt.

Vibratori predstavljaju još jedan alat koji može pomoći u rješavanju dispareunije, za terapijsku primjenu, kao i poboljšanje seksualnog užitka. Uređaje pokreću dvije ili četiri AA baterije, a poznato je da mogu proizvesti vrlo intenzivne orgazme sa snažnim kontrakcijama. To bi moglo biti vrlo korisno kod žena sa spuštenim zdjeličnim dnom i opuštenim mišićima, rekla je Dr. Kellogg Spadt. To bi također mogao biti važan dio seksualne terapije kod nekih žena, izazivajući orgazam kod žena koje ga ne mogu doživjeti", rekla je.

Mehanizam djelovanja laserske fototerapije obuhvaća aktivaciju fibrocita i njihov prijelaz u matičnu formu fibroblasta koji sudjeluju u stvaranju proteglikanskih kompleksa koji vezuju velike količine vode time povećavajući vlažnost ovog područja. Umnožavanju kolagenih vlakana poboljšava elastičnost mukoze i učinkovito pomlađuje i obnavlja tkivo ne samo u estetskom, već i u terapijskom smislu.


NAMS 2015 Annual Meeting.

Dr. Vesna Harni

  Novosti - Sve