Datum zadnje izmjene: 23. 05. 2022.


"Otkada su objavljeni prvi rezultati studije WHI – 'Women’s Health Initiative,' žene i doktori su postali mnogo zainteresiraniji za nehormonska rješenja za srednje i teže vazomotorne simptome", rekao je dr Andrew Kaunitz na upravo održanom Kongresu Sjevernoameričkog udruženja za menopauzu.

"Zbog povećanog interesa napravili smo opsežne studije sa SSRI –' selective serotonin reuptake inhibitors' (selektivni inhibitori pohrane serotinina) i SNRI -'selective norepinephrin reuptake inhibitors' (selektivni inhibitori pohrane norepinefrina) u liječenju valunga."

"Uočili smo da ovi lijekovi imaju veći učinak od placeba u liječenju neugodnih klimakterijskih simptoma kod perimenopauzalnih žena. Svejedno, i pacijentice i njihovi liječnici bili su zabrinuti mogu li lijekovi iz ove skupine (SSRI i SNRI) izazvati neželjeno povećanje tjelesne težine ili utjecati na seksualnost", rekao je dr Kaunitz.

Niskodozirani paroksetin (Brisdelle) iz skupine SSRI, odobren je od strane FDA u lipnju 2013.godine za liječenje valunga i to u obliku 7,5 mg tablete paroksetina. Radi se o prvom nehormonskom lijeku odobrenom u liječenju srednje jakih i jakih vazomotornih tegoba kod perimenopauzalnih pacijentica.

Dr Kaunitz i kolege su ujedinili rezultate dvije randomizirane, dvostruko-slijepe, placebo-kontrolirane studije koje su pokazivale smanjenu učestalost i jačinu vazomotornih simptoma i dobru podnošljivost 7,5 mg paroksetina.

Nije nađena klinički značajna ili statistički signifikantna razlika u tjelesnoj težini ili seksualnoj disfunkciji kod skupine koja je uzimala paroksetin (srednja tjelesna težina 74,5 kg) u odnosu na placebo skupinu (prosječne tjelesne težine 75,8 kg). Srednji indeks tjelesne mase je bio 27,9 kg/m2 (paroksetin) naprema 28,2 kg/m2 (placebo).

ASEX - Arizona Sexual Experience Scale rezultat u skupini koja je uzimala paroksetin bila je 59 % u odnosu na skupinu koja je koristila placebo od 58%.

"Ono što je ohrabrujuće u našim kliničkim istraživanjima je to što je ovo prva nehormonska terapija za vazomotorne simptome u perimenopauzi, a ne utječe na tjelesnu težinu i nema nuspojava u seksualnoj strani života", rekao je dr Kaunizt.

 

 

 

OBG Manag. 2013 October; 25(10).

  Novosti - Sve