Datum zadnje izmjene: 30. 01. 2020.

Primarna neplodnost i endometrioza su neovisno povezani s povišenim rizikom javljanja raka jajnika, objavljeno je u znanstvenom časopisu Fertility and Sterility.

Primarna neplodnost je još ranije identificirana kao rizični čimbenik u nastanku raka jajnika, objašnjavaju autori, ali nije bilo poznato jestvaraju li specifični razlozi odgovorni za neplodnost veći ili manji rizik nastanka ove maligne bolesti.

Američki znanstvenici s Nacionalnog instituta za rak u Rockvillu, Maryland, istraživali su podatke o učestalosti javljanja raka dojke kod 12.193 ispitanice koje su liječene od neplodnosti u pet velikih ginekoloških ustanova koje se bave reprodukcijskom i endokrinološkom ginekologijom.

Ukupno je učestalost javljanja raka jajnika u skupini ispitanica liječenih od neplodnosti bila gotovo dvostruko veća nego u općoj populaciju, navode autori. Rizik obolijevanja od raka jajnika bio je 2.73 puta veći kod žena s primarnom neplodnošću (žene koje nikada nisu ostvarile trudnoću), u odnosu na žene sa sekundarnom neplodnošću gdje je ovaj rizik bio 1.44 puta veći od rizika u općoj populaciji.

Najznačajniji pojedinačni uzrok neplodnosti koji je bio povezan s javljanjem raka jajnika bila je endometrioza. Pacijentice s endometriozom imale su 2.48 puta viši rizik javljanja raka jajnika u odnosu na opću populaciju.

Većina drugih uzroka neplodnosti bila je povezana s nešto manje nego dvostruko većeg rizika nastanka raka jajnika.

Pacijentice s primarnom neplodnošću i endometriozom imale su 4.19 puta veći rizik nastanka raka jajnika u odnosu na opću populaciju. Pacijentice s primarnom neplodnošću i neprohodnošću jajovoda odnosno priraslicama u maloj zdjelici, imale su 3.24 puta veći rizik javljanja ovog malignoma.

Ispitanice sa sekundarnom neplodnošću i anovulacijom, te oboljenjima maternice imale su dvostruko povećan rizik kasnijeg obolijevanja od raka jajnika, navode znanstvenici.

"Naše je mišljenje da u ovoj povezanosti između neplodnosti i kasnijeg obolijevanja od raka jajnika treba naglasiti primarnu povezanost između nemogućnosti ostvarenja trudnoće i raka jajnika, prije nego povezanost između specifičnih uzroka neplodnosti i raka jajnika", zaključuju američki znanstvenici.

"Izuzetak čine endometrioza i vjerojatno tubarni faktor, koji izgleda također nose određeni neovisni rizik kasnijeg javljanja raka jajnika".
 

Fertil Steril 2004;82:405-414.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve