Datum zadnje izmjene: 18. 01. 2020.

Neplodnost i nuliparitet / nerađanje, svaki samostalno doprinosi riziku endometrijskog raka, ukazuju novi rezultati.

Nuliparitet je povezan s povećanim rizikom od raka endometrija u epidemiološkim studijama, ali mnoge studije nisu pokazale i povezanost neplodnosti s rakom endometrija, navodi dr. HP Yang s Nacionalnog instituta za rak u Bethesdi, Maryland, u izvješću objavljenom u časopisu "British Journal of Cancer".

Autori naglašuju da postoji mnogo mogućih uzroka neplodnosti, a nekoliko studija su analizirale rizik endometrijskog kardinoma na temelju uzroka neplodnosti.

U istraživanju znanstvenici su izveli skupnu analizu 8,153 slučajeva i 11,713 kontrola iz dvije kohortne i 12 "case-control" studija. Sve informacije o neplodnosti i uzroku neplodnosti prikupljene su na temelj izvješća pacijentca, osim jedne studije gdje su rezultati dobiveni pomoću podataka iz nacionalnog registra.

Nakon prilagodbe za neplodnost, Dr. Yang i suradnici otkrili su da žene koje nisu rađale imaju značajno veći rizik od karcinoma endometrija u odnosu na žene koje su rađale (omjer 1,76).

Žene koje su imale problema s neplodnošću imala 22% veće izglede za nastanak karcinoma endometrija u usporedbi s plodnim ženama. No, kada su istraživači analizirali ovaj rizik prema specifičnom uzroku neplodnosti, niti jedan konkretni uzrok neplodnosti nije bio povezan s endometrijskim karcinomom.

Nuliparitet bi mogao doprinijeti povećanom riziku od endometrijskog karcinoma, jer te žene imaju dulje trajanje endometrijske izloženosti estrogenima, napisali su istraživači.Povećani neovisni rizik povezan s nuliparitetom je veći od onog povezanog s neplodnošću, dodali su, što je u skladu s drugim istraživanjima.

"Dodatne informacije o primarnoj u odnosu na sekundarnu neplodnost mogle bi pomoći razjasniti kako se rizik endometrijskog karcinoma može se razlikovati u različitim kategorijama neplodnih pacijentica, kako što prethodne studije pokazuju različiti rizik za obolijevanje od endometrijskog karcinoma ovisno o tome radi li se o primarnoj ili sekundarnoj neplodosti,", dodali su istraživači.

"Potrebne su studije s velikim brojem neplodnih i liječenih žena, kao i s poboljšanim mjerenjem parametara neplodnosti," zaključili su na kraju. "Opravdana je međunarodna skupna analiza podataka iz velikih klinika u kojima se liječi neplodnost, koja bi sadržavala dobro dokumentirane informacije o raznim parametrima, uključujući dob u trudnoći, dijagnozu neplodnosti i metodr liječenja."

 

Br J Cancer 2015;112:925-933.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve