Datum zadnje izmjene: 07. 04. 2024.


Liječenje neplodnosti, posebice kod mlađih žena, može izazvati negativan učinak na njihov seksualni život, iako se taj efekt vjerojatno tijekom vremena smanjuje, pokazuje američko istraživanje. "Nismo uopće bili iznenađeni što smo naišli na poremećaj u seksualnom životu kod parova koji su neplodni", rekla je glavna autorica studije dr Tami S. Rowen sa University of California-San Francisco's Irene Betty Moore Women's Hospital. "Seks poprima uistinu drugačije značenje kod ljudi koji pokušavaju zatrudnjeti."

Neplodnost pogađa oko 6,7 milijuna žena u Sjedinjenim Američkim Državama, napisali su u časopisu "Sexual Medicine" Rowen i njezini kolege. Parovi s neplodnošću imaju znatno više tjeskoba, depresije i stresa, a to može imati konstantni utjecaj na kvalitetu života i odnos u braku. Kako bi ocijenili utjecaj na seksualno zdravlje kod žena, istraživači su ispitali 382 žena iz parova koji su liječili neplodnost na sveučilišnim ili privatnim klinikama u području San Francisca.

Gotovo 60 posto parova uključenih u studiju je trebalo liječenje samo ženske neplodnosti, a kod 30 posto su bili uključeni i ženski i muški faktor neplodnosti. Kod 7 posto je bio samo muški faktor neplodnosti. Studijski tim je mjerio seksualni užitak pomoću upitnika sa sedam stavki, uključujući i pitanja o količini seksualnog užitka, privlačnost prema partneru, nemogućnost da imaju seksualne odnose zbog problema s plodnošću i upornim mislima o tome da začnu dijete za vrijeme spolnog odnosa.

Rezultate su zatim pretvorili u bodove u rasponu od nula do 90, s time da su veće ocjene pokazivale veći utjecaj. Većina sudionica su bile starosne dobi između 20 i 45 godina. Više od 40 posto su bili u braku najmanje pet godina i tri četvrtine njih nije imalo djecu. Mnoge su primile peroralnu terapiju, injekcije s lijekovima protiv neplodnosti i bile na intrauterinoj inseminaciji prije ulaska u studiju. Prosječni bodovi kod žena su bili oko 38, u usporedbi s bodovima 25 kod muškaraca u prethodnom istraživanju istih parova.

Kod žena kod kojih je postojao samo muški faktor neplodnosti je nađen najmanji negativni učinak na seksualnu želju, dok je kod onih koje su bile uzrok svojoj neplodnosti učinak bio najveći. Žene mlađe od 40 godina su imala lošije rezultate nego one iznad 40 godina starosti, iako se to nije odnosilo i na žene koje su već imale dijete, prema rezultatima. "Mislim da bi bilo jako zanimljivo napraviti studiju o tome koliko često liječnici razgovaraju s pacijentima o seksualnom životu", rekla je Rowen.

Kad razgovara s pacijentima koji se bore s neplodnošću, dodala je Rowen, govori im o tome da je seks zabava a ne posao, iako se bave seksom svaki dan radi određenog cilja."Čini se da su emocion alni problemi česti kod neplodnih žena", rekla je dr Lucia Alves S. Lara Ribeirao Preto iz Medicinskog fakulteta na Sveučilištu u Sao Paulu u Brazilu, koja nije bila u timu studije.

"Prethodna studija je pokazala da su žene više pogođene od muškaraca u svom seksualnom životu i imaju veću tendenciju za klasificiranje bračnog odnosa kao lošeg ako par ne uspije zatrudnjeti", izjavila je.


 

IZVOR: http://bit.ly/25hFvj0
Sex Med 2016.

  Novosti - Sve