Datum zadnje izmjene: 25. 01. 2020.

Smanjenje razine neurotrofičnog faktora koji potječe iz moždanog tkiva ukazuje na povišeni rizik mortaliteta kod žena u dobi od 85 godina, objavili su danski znanstvenici.

Neurotrofični faktor iz moždanog tkiva je neurotrofin koji je uključen u plasticitet sinaptičkih promjena."Činjenica da niska razina neurotrofina iz moždanog tkiva pretkazuje smrt u starijih žena vjerojatno je dijelom posljedica njegove funkcije faktora rasta u moždanim središtima za pamćenje i učenje, a kako je poznato, prisutnost demencije u ovoj starosnoj skupini moćni je pretkazatelj mortaliteta", navode autori.

Danski istraživači sa Sveučilišta u Kopenhagenu analizirali su uzorke krvi od 117 žena i 71 muškarca iz 2001. godine. Svi sudionici su pripadali skupini "Kopenhagen-area cohort", rođeni 1914. godine. Rezultati istraživanja objavljeni su u znanstvenom časopisu Journal of the American Geriatrics Society.

Tijekom razdoblja praćenja u prosjeku od 53.5 mjeseci, 45 žena (38.5%) i 34 muškarca (47.9%) su umrla. Analiza podataka pokazala je statistički značajnu povezanost između razine neutrofina iz moždanog tkiva i spola ispitivane osobe, pa su daljnje pretrage vršene odvojeno za muškarce i žene.

Nije nađena statistički značajna povezanost između neurotrofina iz moždanog tkiva i mortaliteta u osoba muškog spola, ali je u žena s najnižom razinom neurotrofina iz moždanog tkiva rizik mortaliteta bio više nego dvostruko veći u odnosu na žene iste životne dobi s najvišom razinom neurotrofina. (hazard ratio 2.2). Uočena povezanost nije se mijenjala niti nakon korekcije rezultata za moždani udar, kardiovaskularne bolesti, maligne bolesti, respiratorne bolesti i upalne procese.

"U jednom drugom ispitivanju pokazali smo da je razina neurotrofina iz moždanog tkiva snižena kod pretilosti i dijabetesa. Tjelesna aktivnost povisuje razinu neurotrofičnog faktora iz moždanog tkiva, što može objasniti zašto tjelovježba prevenira kako pojavnost dijabetesa, tako i demencije.

 

J Am Geriatr Soc 2009;57:1447-1452.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve