Datum zadnje izmjene: 13. 01. 2020.


Žene koje prolaze kroz neuspješno liječenje neplodnosti i ne ostvare željenu trudnoću mogu imati veći rizik za kardiovaskularne bolesti godinama kasnije, u usporedbi sa ženama koje su uspješno rodile.

"Potrebno je više informiranih odluka u reproduktivnoj tehnologiji jer se povećava svijest o potencijalnim rizicima i potrebi za nastavkom dugotrajne kliničke skrbi", napisali su Jacob Udell, doktor medicine, doktor znanosti, sa Sveučilišta u Torontu, Institut za kliničke procjene znanosti i kolege u članku objavljenom online u CMAJ.

Imajući u vidu da postoje ograničeni podaci o dugoročnim učincima liječenja neplodnosti, istraživači su analizirali podatke od 28.442 žene u Ontariu, Kanada koje su bile liječene zbog neplodnosti gonadotropinima između 1. travnja 1993. i 31. ožujka 2011. godine. Prosječna starost žena je bila 35,2 godine, a broj ciklusa je bio 3.

Liječenje je bilo uspješno kod 9349 (32,9%) žena, dok 19,093 (67,1%) žena nije rodilo u roku od 1 godine od završetka liječenja.

Kardiovaskularni događaji su uključivali moždani udar, nefatalnu koronarnu ishemiju, prolazni ishemijski napad, zatajenje srca ili tromboembolizam.

Istraživači su otkrili da su tijekom 8,4-godišnjeg razdoblja praćenja žene koje nisu rodile imale 19% veći rizik od kardiovaskularnih događaja u usporedbi sa ženama koje su rodile nakon liječenja neplodnosti.

Autori su primijetili da je porast događaja prvenstveno rezultat povećanja srčanih insuficijencija i cerebrovaskularnih događaja, a rizik se pojavljivao bez obzira na broj ciklusa liječenja neplodnosti.

Autori ističu da je, iako je relativni rizik bio veći, apsolutni rizik bio skroman, "oko 4 dodatna srčana događaja za svakih 1000 žena liječenih kroz 10 godina praćenja kod onih koji nisu rodili dijete". objasnio je u audio intervjuu časopisa dr. Udell.

Autori studije priznaju da je uzrok povećanja stope kardiovaskularnih događaja nakon neuspješne terapije neplodnosti složen i vjerojatno multifaktorijalan. Predloženi mehanizmi uključuju izravnu aktivaciju renin-angiotenzin sustava s hiperstimulacijom jajnika i naknadnim vaskularnim komplikacijama.

Druga je mogućnost da je liječenje neplodnosti kardiometabolički test "stresa" i da "može otkriti one koji su predviđeni za medicinske probleme".

Autori priznaju da postoje ograničenja za svaku studiju koja se oslanja na administrativne podatke te imaju na umu da su nedostajali potencijalni podaci o krvnom tlaku, ventrikularnoj funkciji i razini kolesterola. Nadalje napominju da bi se rezultati trebali tumačiti s oprezom, budući da drugi čimbenici rizika također mogu utjecati na rizik od kardiovaskularnih bolesti.

"Potencijalno veći broj kardiovaskularnih događaja može postati sve relevantniji sa širim korištenjem terapije neplodnosti i duljim praćenjem", napisali su autori. Dok sve više žena razmišlja o liječenju neplodnosti, dr. Udell i njegovi kolege zaključuju da "neuspjeh terapije neplodnosti može biti još jedan faktor rizika za specifične bolesti vezane uz spol koji zahtijeva daljnje istraživanje kako bi se identificirale žene koje bi mogle imati koristi od procjene kardiovaskularnog rizika".

 

CMAJ. Objavljeno online, 2017.:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve