Datum zadnje izmjene: 18. 01. 2020.


Rizik za velike kongenitalne anomalije (major congenital abnormalities - MCA) kod žena koje uzimaju nikotinsku nadomjesnu terapiju (nicotine replacement therapy - NRT) je sličan onom kod žena koje nastavljaju pušiti tijekom trudnoće, pokazuju rezultati najvećeg istraživanja do sada rađenog o toj temi.

Iako su znanstvenici pronašli povećani rizik od respiratornih poremećaja kod djece čije su majke koristi nikotinsku nadomjesnu terapiju, naveli su da se on temelji na samo 10 izloženih slučajeva.

"Vjerojatno je da ne postoji realna povezanost izloženosti nikotinskoj nadomjesnoj terapiji tijekom trudnoće i velikih kongenitalnih anomalija kod potomstva," napisali su online 6. travnja u Pediatrics doktor Nafeesa Dhalwani (Sveučilištu u Nottinghamu u Velikoj Britaniji) i njeni kolege.

"Međutim, teško je biti siguran u nedostatku odgovarajućih statističkih rezultata i potencijalnih kofaktora; potrebna je još veća studija s biokemijski provjerenim podacima za aktivnu i pasivnu izloženosti pušenju" dodali su.

Unatoč jakim dokazima da pušenje tijekom trudnoće povećava vjerojatnost za mnoge loše perinatalne ishode, mnoge žene još uvijek puše dok su trudne, napisali su dr Dhalwani i kolege. 11% trudnica pušačica u Velikoj Britaniji dobiva nikotinsku nadomjesnu terapiju u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, no malo se zna o tome da li je to sigurno u trudnoći.

Znanstvenici su u istraživanju koristili podatke iz The Health Improvement Network od gotovo 192.500 živorođene djece od 2001. - 2012.g. Bilo je 5535 djece s najmanje jednom velikom kongenitalnom anomalijom, prevalencije 288 na10.000 živorođene djece. Bilo je 2677 žena koje su koristile nikotinsku nadomjesnu terapiju i 9980 žena koji su pušile.

Žene s NRT su imale najvišu stopu morbiditeta majki - 35%, dok je kod 27% pušačica i 20% kontrolne skupine nađen morbiditet majki. Prilagođeni omjeri za velike kongenitalne anomalije su 1,12 za žene na nikotinskom nadomjestku u odnosu na kontrolu, a 1,05 za pušačice u odnosu na kontrolu. Kada su istraživači direktno usporedili korisnice nikotinskog nadomjestka s pušačicama, omjer rizika je bio 1,07.

Dr. Dhalwani i njezini kolege nisu pronašli vezu između korištenja nikotinske nadomjesne terapije i specifičnih velikih kongenitalnih anomalija, osim respiratornih stanja, sa omjerom rizika 4,65 ili u razlici apsolutnog rizika od 3 po 1.000 živorođenih.

"Bilo je teško odvojiti učinke pušenja od učinka nikotinskog nadomjestka, što će biti ograničenje bilo koje studija koja bude istraživala nikotinsku nadomjesnu terapiju i izloženosti pušenju bez detaljnog vođenja dnevnika navika i ponašanja." izjavili su istraživači.

Također su istaknuli da su žene koje su koristile nikotinsku nadomjesnu terapiju imale veći morbiditet uključujući mentalne bolesti i astmu od onih koji su pušile ili bile u kontrolnoj skupini.

"Moramo uzeti u obzir da naši rezultati mogu predstavljati pravo povećanje rizika od respiratornih poremećaja jer je dokazano u studijama na životinjama da nikotin mijenja razvoj fetalnih pluća," napisali su dr Dhalwani i njezin tim. "Ipak, ovo otkriće treba tumačiti s oprezom, jer se temelji na samo 10 izloženih slučajeva među ukupno 157 djece s respiratornim anomalijama."

 

 

 

IZVOR: http://bit.ly/1y4zKZx
Pediatrics 2015.:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve