Datum zadnje izmjene: 28. 01. 2020.

Što je niža porođajna težina, to se u odrasloj dobi bilježi veći sistolički krvni tlak, a ova povezanost postaje sve snažnija sa starenjem, objavljeno je u znanstvenom časopisu Hypertension.

Engleski znanstvenici sa sveučilišta u Bristolu ispitivali su podrijetlo povišenog tlaka u odraslih praćenjem elektronički pohranjenih podataka 25.874 ispitanika prosječne životne dobi od 38 godina, a koji su prošli pregled prije zaposlenja u velikoj britanskoj kompaniji.

Telefonskim pozivanjem je utvrđena porodna težina kod gotovo svih ispitanika. Nakon korekcije podataka za spol i životnu dob, nađeno je kako je sistolični krvni tlak opadao za 0.8 mmHg za svaki dodatni kg težine pri porodu.

Kod 744 ispitanika kod kojih je bio moguć uvid u porođajni izvještaj, nađeno je opadanje sistoličnog krvnog tlaka za 1.4 mmHg za svaki dodatni kg težine pri porodu, navode znanstvenici.

U skupini ispitanika starijih od 55 godina, krvni tlak se mijenjao za 33.9 mmHg za svaki dodatni 1 kg porodne težine.

Kako je nađena "snažna" povezanost između krvnog tlaka ispitanika kod kojih je bio moguć uvid u porodni izvještaj, znanstvenici vjeruju da su raniji rezultati koji su ustvrdili slabiju povezanost krvnog tlaka i porodne težine, prije rezultat pogreške u dizajnu ispitivanja.

"U rasvjetljavanju povezanosti porodne težine i krvnog tlaka u odrasloj dobi biti će potrebna dodatna istraživanja koja bi razmotrila intrauterino programiranje, zajedničke genetičke mehanizme... utjecaj postanatalnog rasta i razvitka ili biološke interakcije između ovih potencijalnih mehanizama", zaključuju autori u svom članku.

U pratećem uvodniku se ističe mogućnost postojanja kolopleta porasta krvnog tlaka i bubrežnog oštećenja u objašnjenju ovakve povezanosti.

 

Hypertension 2006;48:357-358,431-436.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve