Datum zadnje izmjene: 28. 01. 2020.

U skupini žena koje doje, razina olova u mlijeku je određena razinom olova u majčinim kostima kao i intenzitetom dojenja, navode istraživači. Razina olova u majčinom mlijeku obično nije izrazito povišena, a dodatak kalcija prehrani smanjuje njegovu razinu.

Znanstvenici s Harvard School of Public Health, Boston, ispitivali su utjecaj kumulativnog izlaganja olovu, navika u dojenju i dodatka kalcija prehrani na razinu olova u majčinom mlijeku tijekom dojenja kod 367 dojilja u Mexico Cityju.

Istraživači su mjerili razinu olova u majčinoj krvi i majčinom mlijeku tijekom prvog, četvrtog i sedmog mjeseca nakon porođaja, te su mjerili razinu olova u kostima mjesec dana nakon porođaja. Rezultati ispitivanja objavljeni su u znanstvenom časopisu American Journal of Epidemiology.

Prosječna razina olova u majčinom mlijeku I, IV i VII mjeseci poslije porođaja iznosila je 1.4, 1.2, i 0.9 mcg/litar, što ukazuje na znakoviti pad razine olova tijekom perioda dojenja (p < 0.00001).

"Čak i u skupini dojilja koje su tijekom života bile izložene visokim kumulativnim razinama olova, koncentracija olova u mlijeku je bila vrlo niska", naglašavaju američki znanstvenici. "Ovo omogućuje dodatne dokaze koji bi trebali potaknuti na dojenje, jer je humano mlijeko najbolja i najkomplentnija hrana za novorođenče."

Dojenje mijenja odnose između razine olova u kostima, krvi i majčinom mlijeku. Kod dojilja s visokom razinom olova u pateli, koje su isključivo dojile svoju djecu, izmjerene su najveće koncentracije olova u mlijeku.

Dodatni unos kalcija ima također modificirajući učinak. "Dojilje koje su slučajnim odabirom uzimale tijekom dojenja dodatnih 1.200 mg kalcija imale su 5% do 10% nižu razinu olova u mlijeku tijekom VII mjeseca poslije poroda, u odnosu na dojilje koje nisu dodatno uzimale kalcij.

"Dodatak kalcija prehrani mogao bi igrati važnu intervencijsku strategiju", komentar je autora, "iako s umjerenim učinkom, u smanjenju razine olova u majčinom mlijeku čime bi se smanjivala potencijalna izloženost novorođenčeta olovu, osobito u skupini žena s niskim dnevnim unosom kalcija."

 

Am J Epidemiol 2006;163:48-56.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve