Datum zadnje izmjene: 21. 01. 2020.

Niskodozirana oralna kontracepcija može povećati učestalost kroničnih zdjeličnih bolova u mladih žena, osobito tijekom spolnog odnosa i pri orgazmu, navodi se u radu objavljenom na godišnjem sastanku Američkog urološkog društva u svibnju 2013. godine u San Diegu. "O ovoj nuspojavi se nije govorilo niti je navedena u uputama za primjenu", kaže dr. Margarita Aponte sa Sveučilišta New York.

Današnja oralna hormonska kontracepcija sadrži vrlo niske doze estrogena, koje dovode do promjena razine estradiola u serumu, promjene hormonskih receptora, razine slobodnog testosterona i sluznice vanjskog spolovila. Istraživači su postavili hipotezu da bi to moglo dovesti do opisanih tegoba.

Tim dr. Aponte prikupio je podatke od 957 žena koje su podijeljene u 3 skupine:

  • žene koje ne koriste OHK
  • korisnice OHK s 20 µg ili manje etinil-estradiola (niskodozirana OHK)
  • korisnice OHK s više od 20 µg etinil-estradiola.


Bol se klasificirala prema mjestu i situaciji (bol pri odnosu/orgazmu, bol pri mokrenju).

Korisnice niskodoziranih OHK češće su imale kronične zdjelične bolove nego nekorisnice (P = .045), a nekorisnice su češće imale bolove nego korisnice OHK s više od 20 µg etinil-estradiola.

Više žena korisnica niskodozirane OHK imalo je bolove tijekom orgazma u odnosu na nekorisnice OHK (25.2% vs 12.3%; P = .002). Vjerojatnost bolova tijekom orgazma u nekorisnica OHK i žena koje koriste OHK s normalnom dozom OHK bila je statistički jednaka.

Žene u kojih su se simptomi javili nakon početka uzimanja OHK češće su zadovoljavale kriterije za dijagnozu kroničnih zdjeličnih bolova u odnosu na žene koje su imale bolove prije početka uzimanja OHK.

Kristine Whitmore iz Sveučilišta Drexler iz Filadelfije, rekla je za Medscape Medical News da je liječila puno žena s takvim smetnjama koje su tražile pomoć od mnogih liječnika. Opisala je slučaj djevojke koja je koristila niskodoziranu OHK 2 godine tijekom kojih se postupno pogoršavala suhoća rodnice i pečenje nakon odnosa. Nakon liječenja kombinacijom 0.03% estradiola i 0.1% testosterona dvaput dnevno tijekom tri mjeseca, dispareunija je potpuno nestala.

"Naša je glavna poruka da uvijek kada dajemo neke lijekove, trebamo razgovarati o pozitivnim, ali i o negativnim učincima lijeka. Ženama u kojih se pojave zdjelični bolovi koji se mogu povezati s uzimanjem niskodozirane OHK, savjetujemo propisivanje OHK s većom dozom hormona ili drugu vrstu kontracepcije", rekla je dr. Aponte.

 


American Urological Association (AUA) 2013 Annual Scientific Meeting: Abstract 1515, 2013.


:: Đurđa Žigmundovac-Klaić, dr.med. :: spec. ginekologije i opstetricije :: Poliklinika Harni ::
  Novosti - Sve