Datum zadnje izmjene: 25. 01. 2020.

Intravenozna primjena nitroglicerina za vrijeme vanjskog okreta kod stava zatkom povisuje stopu uspješnosti okreta u žena koje prethodno nisu rađale, objavili su kanadski istraživači u znanstvenom časopisu "Obstetrics and Gynecology".

Kanadski znanstvenici iz Calgarija naglašuju da standardne smjernice za antenatalnu skrb trudnica s fetusom u stavu zatkom predviđaju provođenje vanjskog okreta bez uporabe tokolize – sredstava koji sprječavaju nastajanje trudova.

Nitroglicerin bi, dodaju autori, mogao biti uspješan u relaksaciji maternice pod ovim okolnostima, a intravenozna primjena lijeka – bolje nego sublingvalna, omogućuje suptilnije titriranje doze lijeka. U istraživanju korisnosti ovog pristupa, znanstvenici su proveli odvojene pokuse kod žena koje nisu rađale i žena koje su već rađale u terminu. U oba slučaja, trudnice su randomizirane u dvije skupine, od kojih je jedna primala placebo a druga nitroglicerin.

Prvi pokus je obuhvatio 82 trudnice s fetusom u stavu zatkom koje ranije nisu rađale. Vanjski okret je bio uspješan kod 10 od 42 trudnice (24%) koje su dobile nitroglicerin u usporedbi s 3 od 40 trudnica (8%) u placebo skupini. Ukoliko je primjenjivan nitroglicerin uspješan ishod je bio 3.85 puta bio češći.

U skupini 44 trudnice s fetusom u stavu zatkom koje su ranije rađale, nije nađena statistički znakovita razlika pri uporabi nitroglicerina kod vanjskog okreta fetusa. Vanjski okret je bio uspješan kod 10 od 23 trudnice (44%) koje su dobile nitroglicerin i kod 9 od 21 trudnice (43%) u placebo skupini.

Premali broj ispitanica ne isključuje u cijelosti mogućnost ozbiljnih neželjenih događaja, navode znanstvenici, premda izgleda, "da intravenozna uporaba nitroglicerina može poboljšati uspješnost vanjskog okreta u trudnica koje prethodno nisu rađale."
 

Obstet Gynecol 2009;114:560-567.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve