Datum zadnje izmjene: 11. 01. 2020.


Američko udruženje ginekologa i opstetričara izdalo je prvi put smjernice vezane za procjenu nekomplicirane stresne urinarne inkontinencije (SUI) prije kirurškog liječenja u žena.

"Stresna urinarna inkontinencija je stanje nevoljnog gubitka urina kod fizičkog napora, kihanja, kašljanja koji je često neugodan za pacijenta i često utječe na kvalitetu života," piše u izvještaju objavljenom u lipanjskom izdanju Obstetrics & Gynecology. "Procjenjuje se da utječe na 15,7% odraslih žena. Među ženama sa SUI, 77,5% žena je izvijestilo da su njihovi simptomi neugodni, a od njih 28,8% prijavilo je svoje simptome kao umjereno do jako neugodne. Stupanj smetnji je povezana s ozbiljnošću stresne urinarne inkontinencije. "

Konzervativna mogućnost liječenja SUI obuhvaćaju vježbe mišića zdjelice propisane same ili u kombinaciji sa fizikalnom terapijom, bihevioralnom terapijom, pesarima (vaginalnim prstenovima za inkontinenciju) i uretralnim umecima. Kirurški opcije za liječenje inkontinencije su retropubična uretropeksija, autologne sling metode, uretrali alogeni presadci, te sintetske trake-postavljanje trake pod proksimalnu uretru.

Savjetovanje u vezi liječenja bi prvo trebalo istaknuti konzervativne opcije, ističu autori. Prije izvođenja primarnih operacija-postavljanje traka pod proksimalnu uretru/sling metoda/ u žena sa simptomima stresne urinarne inkontinencije, liječnici trebaju procijeniti bolesnicu u najmanje 6 koraka:

 

  1. Uzeti anamnezu, uključujući i urološku anamnezu, temeljitu medicinsku i neurološku povijesti, te uzimanje lijekova, uključujući i lijekove koji se izdaju bez recepta.
  2. Analizirati urin te isključiti infekciju urinarnog trakta.
  3. Izvesti fizički pregled te isključiti druga stanja sa sličnim simptomima. To može uključivati divertikule uretre, vaginalni iscjedak, ili extrauretralnu inkontinenciju. Prolaps organa male zdjelice je oblik kompliciranog SUI jer prolaps može prouzročiti relativnu opstrukcije uretre, čime se onemogućuje pražnjenje mjehura.
  4. Ispitati stres inkontinencije pomoću testa kašlja.
  5. Procijeniti mobilnosti uretre pomoću testa s vatom, test –sustav za klasifikaciju prolapsa uterusa, vizualizaciju, palpaciju, ili ultrazvuk. Kirurško liječenje inkontinencije je uspješnije u žena s mobilnom uretrom što ukazuje na jednostavnu SUI i definira se kao odstupanje od najmanje 30 stupnjeva od horizontale kada je pacijentica u ležećem položaj i prilikom naprezanja.
  6. Mjerenje preostale količine(rezidualnog) urina. U žena s nekompliciranom SUI, to je manje od 150 mL. Povišeni zaostali volumen urina može ukazivati na abnormalnosti pražnjenjenja mjehura ili inkontinencije uzrokovane kroničnim zadržavanje mokraće.


Dodavanje preoperativnog višerazinskog urodinamskog testiranja na ovoj osnovnoj procijeni ne utječe na ishod liječenja kod žena s nekompliciranom SUI koje nisu odgovorile na konzervativno liječenje i koji se žele podvrgnuti suburetralnom slingu - operaciji, prema dostupnim dokazima. Međutim, višerazinski urodinamski i drugi dijagnostički testovi prije operacije ili početka drugog oblika liječenja mogu koristiti ženama s kompliciranim SUI.

"Klinička prosudba trebala bi voditi liječnika da odluči da li će provoditi više razinsko preoperativno urodinamsko testiranje ili pacijenticu uputiti specijalisti uroginekologu s odgovarajućim obrazovanjem i iskustvom u uroginekologiji i rekonstruktivnoj kirurgiji," piše Odbor.

 

 

Obstet Gynecol. 2014; 123:1403-1407.


:: Biserka Knezić Frković, dr.med :: specijalistica ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve