Datum zadnje izmjene: 17. 01. 2020.


Kliničari bi trebali uzeti u obzir estrogensku terapiju za liječenje vazomotornih i urogenitalnih simptoma menopauze kod zdravih žena s umjerenim i teškim simptomima i bez kontraindikacija za hormonsku terapiju, pokazuju nove kliničke smjernica koje je izdalo Društvo za endokrinologiju.

Smjernice, međunarodno razvijene, su dizajnirane da budu sveobuhvatan dokument koji naglašava individualizirane kliničke preporuke i uključuju konzervativni pristup balansiranju rizika i koristi, rekla je dr Cynthia Stuenkel, predsjednik radne skupine koja je razvila smjernice i profesor medicine na Sveučilištu California u San Diegu.

"Moramo biti vrlo pažljivi kod pojedinih zdravstvenih problema naših pacijentica - da li je individualna terapija koje smo odabrali za nju sigurna", istaknula je dr Stuenkel tijekom web konferencije za novinare na kojoj je najavila objavljivanje smjernica.

Za žene mlađe od 60 godina ili koje su manje od 10 godina u menopauzi, a koje imaju zamorne vazomotorne simptome (VMS) i koje su bez kontraindikacija, smjernice predlažu početnu terapiju estrogenom, dopunjenom progestagenom za one žene koje imaju maternicu.

Rasprava o mogućnostima liječenja treba biti utemeljena na povijest bolesti i procjeni rizika za kardiovaskularne bolesti (KVB) i rak dojke. "Menopauza su vrata za drugu polovicu života", pa liječnici trebaju obratiti pažnju na zdravlje kostiju, prestanak pušenja i uzimanja alkohola, na kardiovaskularne rizike i rizike za rak te probire u razgovoru s pacijenticom, rekla je dr Stuenkel.

Smjernice donose konkretne preporuke za prilagodbu liječenja, ovisno o riziku. Na primjer, žene sa srednjim do visokim rizikom od raka dojke treba liječiti nehormonskom terapijom za ublažavanje vazomotornih simptoma. One s umjerenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti mogu uzimati transdermalni estradiol, dok se nehormonska terapija preporuča za skupinu visokog rizika za KVB.

Urogenitalni simptomi menopauze (GSM) se ne odnose samo na vulvovaginalnu atrofiju već i na učestalo mokrenje i česte infekcije mokraćnog sustava, rekla je dr Stuenkel, tako da smjernice koriste širu terminologiju za estrogenske učinke na oba organska sustava.

Početno liječenje vaginalnim hidratantima koje treba koristiti barem dva puta tjedno i dodatno koristiti po potrebi prije seksualne aktivnosti, treba biti prvi izbor liječenja za GSM. Kod žena s trajnim smetnjama i bez povijesti estrogen-ovisnog raka, niska doze vaginalnog estrogena je logična daljnja terapija koja ne zahtijeva prateće liječenje progesteronom, u skladu s smjernicama.

Za žene sa simptomatskom GSM koje su imale rak dojke ili endometrija čiji simptomi ne prolaze na nehormonsko liječenje, niske doze vaginalnog estrogena mogu doći u obzir. Ovu opciju treba razmotriti prilikom razgovora između pacijentice i onkologa.

Konjugirani konjski estrogeni plus bazedoxefine, selektivni modulator receptora estrogena, mogu liječiti VMS i pružaju zaštitu od gubitka koštane mase, napisala je radna skupina. Smjernice ne preporučuju upotrebu prilagođene složene hormonalne terapije i preporučuju korištenje Food and Drug Administration -odobrenih pripravaka. Ospemifen se može dati kod žena sa značajnom dispareunijom i bez kontraindikacija koji uključuju povijest raka dojke.

U zaključku, smjernice preporučuju rigorozno proučavanje optimalnih lijekova i doza za liječenje simptoma, u cilju kako najbolje izbalansirati olakšanje simptoma s prevencijom kroničnih bolesti i prekidanje dugoročne hormonske terapije nakon razdoblja kada više nije potrebno simptomatsko olakšanje od VMS. "Potrebni su međunarodni registri i klinička ispitivanja za sva ta važna pitanja", napisali su dr Stuenkel i koautori smjernica.

 

 

 

J. Clin Endocrinol Metab . 2015. DOI: 10,1210 / jc.2015-2236:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve