Datum zadnje izmjene: 16. 01. 2020.


Novi algoritam, baziran na literaturi, daje liječnicima smjernice za liječenje novorođenčadi majki s Gravesovom bolešću.

Majčina hipotireoza zbog Gravesove bolesti se javlja u do 2.7% trudnoća, istaknula je u svom izvješću dr Danielle van der Kaay, koja trenutno radi u "Haga Hospital/Juliana Children's Hospital" u Haagu, Nizozemska, i njezini kolege iz "Hospital for Sick Children" u Torontu, Kanada, u članku objavljenom u znanstvenom časopisu "Pediatric". Dojenčad rođena od tih majki imaju povećani rizik razvoja prolazne Gravesove bolesti, dodali su, uz procjenu pojavnosti u rasponu od 1.5% do 20%.

Dr. van der Kaay je odlučila razviti algoritam za vrijeme svog rada u pedijatrijskoj endokrinologiji u "Hospital for Sick Children" u Torontu nakon što se uočilo da mnogi liječnici traže savjet o tome kako liječiti djecu majki s Gravesovom bolešću.

"Ponekad smo imali više telefonskih poziva tjedno, a stvarno nismo mogli naći nikakve dobre kliničke smjernice", objasnila je. "U Torontu sam radila s nekoliko pedijatrijskih endokrinologa i od svakoga bih dobila različite odgovore."

Algoritam se temelji na izvješćima o slučajevima, serijama slučajeva i opservacijskim kohortnim studijama, rekla je dr van der Kaay, tako da je kvaliteta dokaza niska do umjerena. "Nema kvalitetnih evidence-based istraživanja napravljenih kod ove djece, ali mislim da ovaj algoritam može olakšati liječenje kliničarima i ostalim liječnicima", dodala je.

Dr. van der Kaay i njezini kolege iz Nizozemske i Kanade sada planiraju testirati algoritam u multicentričnoj studiji.

Algoritam uključuje sljedećih osam prijedloga:

 

  1. Procijeniti rizik koji se temelji na majčinim TSH-receptorskim antitijelima. Ako su razine negativne, nema potrebe za praćenje; ako su pozitivne ili nisu dostupne, novorođenčad treba uzeti u obzir "pod rizikom" za hipotireozu.
  2. Napraviti test krvi iz pupkovine za TSH-receptorska antitijela, ako je moguće. Novorođenčad koji su negativna možemo maknuti iz praćenja.
  3. Mjerenje fT4 i TSH razina u krvi iz pupkovine nije indicirano.
  4. Mjeriti razinu fT4 i TSH od 3. do 5. dana; ponoviti od 10. do 14. dana i pratiti klinički do dva do tri mjeseca starosti.
  5. Raspored bi trebao biti isti za dojenčad majki s liječenom ili neliječenom Gravesovom bolešću.
  6. Metimazol (MMI) je lijek izbora kada je to potrebno. Mogu se dodati beta blokatori kod simpatičke hiperaktivnosti. Pacijentice s reftraktornim simptomima mogu primati i kalij jodid uz MMI. Nije jasno da li treba liječiti asimptomatsku novorođenčad s biokemijskom hipertireozom.
  7. Novorođenčad koja primaju MMI treba pratiti jednom tjedno sve dok je njihovo stanje stabilno, a zatim svakih jedan ili dva tjedna, a lijekove postepeno smanjivati. MMI liječenje obično traje jedan do dva mjeseca.
  8. Oprez u praćenju jer ta djeca mogu razviti centralni ili primarni hipotireoidizam.

 

 

IZVOR: http://bit.ly/1VahneJ
Pediatrics 2016.:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve