Datum zadnje izmjene: 24. 01. 2020.


Novi eksperimentalni lijek olakšava menstruacijske grčeve djelujući prvenstveno na uzrok, a ne samo na bol kao simptom.

Znanstvenici navode, da lijek koji je trenutačno u drugoj fazi kliničkog pokusa u Engleskoj i USA, djeluje blokirajući hormon vazopresin, koji je involviran u nastanak bolnih kontrakcija maternice. Vjeruje se da povišena razina ovog hormona izaziva bol povezanu s menstruacijskim grčevima.

Menstruacijski grčevi, poznati pod nazivom dismenoreja, pogađaju više od 50% žena reprodukcijske dobi. Nastaju učestalim stezanjem glatkog mišićja maternice. Najčešći simptomi su bol u donjem dijelu trbuha i donjem dijelu leđa, a dismenoreja može izazvati mučninu, povraćanje, preznojavanje i vrtoglavicu.

Liječenje dismenoreje uključuje uporabu analgetika, protuupalnih lijekova i kontracepcijskih pilula, kako bi se zaustavilo krvarenje. Znanstvenici navode da opisani načini liječenja smanjuju samo intenzitet simptoma, dok ne djeluju na uzrok koji izaziva samo stanje. Pored toga uporaba ovih lijekova opterećena je neželjenim učincima.

″Nadamo se da će novi lijek omogućiti učinkovitije liječenje milijuna žena širom svijeta koje pate od dismenoreje,″ navode predstavnici farmaceutske kuće 'Vantia Ltd'., sa sjedištem u Engleskoj. Dismenoreja smanjuje kvalitetu života milijunima žena i nosi skrivene društveno-ekonomske troškove koji uključuju veliki broj dana odsutnosti s radnog mjesta ili iz škole.″

Informacije o molekularnim karakteristikama lijeka označenog s 'VA111913' predstavljene su na godišnjem kongresu američkog udruženja 'American Chemical Society' u San Franciscu.

Prošle godine, lijek je prošao prvu fazu kliničkog pokusa, a rezultati su pokazali da je njegova uporaba sigurna za daljnja istraživanja u ljudi. Lijek je modificiran kako bi se mogao uzimati u obliku pilule, umjesto injekcije.

Druga faza kliničkog pokusa provodi se na više mjesta u Velikoj Britaniji i SAD, gdje se ispituje učinkovitost lijeka kod žena s dismenorejom.

Rezultati ove faze kliničkog pokusa se očekuju tijekom ove godine. Ukoliko inicijalni rezultati potvrde prethodne, a treća faza kliničkog pokusa pokaže pozitivne promjene, FDA bi mogla odobriti lijek za uporabu za oko četiri godine.

 


American Chemical Society 239th National Meeting, San Francisco, March 21-25, 2010.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve