Datum zadnje izmjene: 20. 01. 2020.

Dr. JoAnn Manson, profesor (Harvard Medical School, Brigham and Women's Hospital, Boston, Massachusetts) je objavio u JAMA novosti iz studije Women's Health Initiative (WHI) o hormonskoj nadomjesnoj terapiji.

Radi se o sveobuhvatnom izvješću dvaju istraživanja koja su uključivala liječenje estrogenom i progestinom kod žena koje imaju maternicu i liječenje samo estrogenima kod žena koje su imale histerektomiju. Sudjelovalo je preko 27,000 žena. Ovo izvješće omogućuje detaljan uvid u kvalitetu života po dobnoj starosti, vremenu kada je počela menopauza i ostalim kliničkim karakteristikama tijekom 13 godina praćenja. Cilj ovog izvješća je dati što korisniju informaciju ženama i kliničarima u odluci o hormonskoj terapiji te omogućiti individualan pristup svakoj ženi.

Ključni rezultati u WHI studiji su postojanje bolje ravnoteže koristi i rizika kod upotrebe samog estrogena nego kod estrogena s progestinom. Isto tako su dobiveni povoljniji rezultati za mlađe žene nego za žene starije dobi u oba istraživanja.

Neki od rizika povezanih s hormonskom terapijom uključuju povišen rizik za moždani udar, vensku trombozu, žučne kamence i urinarnu inkontinenciju. Koristi uključuju manju incidenciju prijeloma kuka i ostalih kostiju, manju učestalost dijabetesa te vazomotornih i drugih simptoma menopauze. Postoji veći rizik za demenciju kod žena iznad 65 godina dok su rezultati kod mlađih žena (u ranim pedesetim godinama) neutralni što se tiče kognitivnih simptoma.

Koristi i rizici se u najčešćem slučaju povlače nakon prestanka uzimanja hormonske terapije. Isto tako dolazi do značajne redukcije endometrijskog karcinoma nakon prestanka uzimanja terapije te su rezultati za smrtnost od svih uzroka i za smrnost od karcinoma bili neutralni u oba istraživanja. Nema koristi u prevenciji kroničnih bolesti.


Glavni zaključak ovih istraživanja je da hormonska terapija ostaje prikladna za liječenje srednjih do jakih valunga, noćnih znojenja i ostalih menopauzalnih simtpoma u ranoj menopauzi. Rezultati ne podupiru dugotrajno korištenje za prevenciju kroničnih bolesti. Kod dugotrajnog liječenja je potrebno koristiti preparate koji imaju ekstremno nizak rizik od liječenja. Veoma malo lijekova može zadovoljiti ove standarde; svejedno, apsolutni rizik je svakako manji kod mlađih žena. Dugotrajna upotreba zbog prevencije kroničnih bolesti nije preporučljiva na temelju ovih rezultata.

Kao što je preporučeno u nekim opservacijskim studijama, potrebno je istraživati neke druge forme estrogena i progestina, koristeći male doze i drugačije načine korištenja kao što su transdermalni da bi se izbjegli pojedini rizici. U zaključku, rezultati upućuju da se hormonska terapija i dalje preporučuje u liječenju menopauzalnih simptoma u ranoj menopauzi, ali ne podržavaju dugotrajno korištenje u prevenciji kroničnih bolesti.

 

Reference
Manson JE, Chlebowski RT, Stefanick ML, et al. Menopausal hormone therapy and health outcomes during the intervention and extended poststopping phases of the Women's Health Initiative randomized trials. JAMA. 2013;310:1353-1368.
Članak: Clinical Take-Home Points From the WHI Hormone Therapy Trials. Medscape. Oct 08, 2013.
:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve