Datum zadnje izmjene: 19. 01. 2020.


Utvrđeno je da je alternativna tehnologija za inkubaciju embrija u laboratoriju tijekom IVF (in vitro oplodnja) postupka, sa i bez ICSI (intracitoplazmatsko ubrizgavanja sperme), sigurno i učinkovito može smanjiti visoku cijenu IVF postupka. Na 70. godišnjem sastanku Američkog društva za reproduktivnu medicinu u Honolulu, HI, predstavljene su dvije studije koje pokazuju da korištenje "INVOcell" uređaja za vaginalnu kulturu i inkubaciju embrija rezultira razvitkom embrija koji su usporedive kvalitete i stope trudnoća kao i one koje su kultivirane u laboratorijskim inkubatorima.

"In vitro oplodnja je najučinkovitiji tretman za neplodnost i jedini koji je pogodan za mnoge parove. IVF je intenzivan resurs i njegov trošak može postaviti izvan dosega mnogih pacijenata koji će imati koristi od toga ", istaknuo je Charles Coddington, MD, predsjednik Društva za MPO.

U jednoj studiji, randomizirani prospektivni kontrolirani pokus potvrđuje sigurnost i učinkovitost intravaginalne kulture embrija s INVOcell u usporedbi s laboratorijskim inkubatorima. U Centru za potpomognutu oplodnju u Bedfordu, 33 žene u dobi između 18 i 38 podvrgnute IVF postupku, nasumično su podijeljeni u dvije skupine. U jednoj skupini su embriji inkubirani u INVOcell uređaju, dok su zametci u drugoj skupini uzgojeni u laboratoriju.

Nakon ovarijske punkcije, jajašca svake pacijentice su obično inkubiraju zajedno sa spermom tijekom dva do četiri sata. Zatim je, do 10 jajašaca smješteno u INVOcell uređaj ili su preseljeni u laboratorijski inkubator. Nakon pet dana kultiviranja, učinjen je embriotransfer, pri čemu su u maternicu ovih pacijentica preneseni jedan ili dva embrija. Deset od 16 žena iz skupine koja je koristila laboratorijski inkubator i 10 od 17 žena iz INVOcell skupine izvijestile su o nastupanju trudnoće.

U drugoj studiji, "INVO i ICSO: Pionirska ideja i stvarna alternativa za ART", na kolumbijskom centru za fertilitet i sterilitet u Bogoti, parovi su prošli kroz 172 IVF ciklusa kojim su jajašca oplođena ICSI tehnikom i potom smještena u INVOcell uređaj i inkubirana 72 sata vaginalno. Pacijenticama su inkubirana u prosjeku četiri ili pet jajašaca po ciklusu, od kojih je kod 53% došlo do diobe, s prosjekom od dva prenešena embrija po ciklusu. Šezdeset i pet postupaka je rezultiralo trudnoćom, sa stopom trudnoće od 38% po ciklusu i 40% po transferu.

"Ove studije pokazuju kako inovativna tehnologija može biti u mogućnosti smanjiti neke od laboratorijskih troškova i dovesti do šire dostupnosti liječenja," rekao je Coddington.

 

OBGYN.net


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve