Datum zadnje izmjene: 19. 01. 2020.


Edukacija žena o promjenama u obrascu menstrualnih krvarenja pri prijelazu u menopauzu je važna, preporuka je istraživača nakon što je utvrđeno da je u ovo vrijeme za mnoge žene uobičajeno krvariti 10 ili više dana.

"Za većinu žena u 30-im godinama, menstruacije su vrlo predvidljive. Uz početak perimenopauze u 40-im, menstrualna krvarenja mogu se dramatično promijeniti. Ove promjene mogu biti uznemirujuće i često izazivaju pitanja o tome je li sve u redu", rekao je dr. Harlow, istraživač i profesor epidemiologije na Sveučilištu u Michiganu. "Žene trebaju više opisnih informacija o promjenama u krvarenju koje mogu očekivati. Potrebne su nam jasne smjernice kako bi žene razumjele promjene u obrascu krvarenja obrasci koje ne zahtijevaju liječničku intervenciju."

Točkasta krvarenja tijekom šest ili više dana, jako krvarenje kroz tri ili više dana, te produljena krvarenja su česta pojava kod žena koje prolaze kroz perimenopauzu, izvijestili su dr. Harlow i kolege u BJOG: 'International Journal of Obstetrics i Gynaecology.

Od 1,320 žena u dobi između 42 - 52 godine, koje su bile obuhvaćene istraživanjem, kod 91% žena se jedan do tri puta javljalo krvarenje koje je trajalo 10 dana ili više, izvijestili su autori. Osim toga, gotovo 88% žena su imale točkasto krvarenje tijekom šest ili više dana, a gotovo 78% žena su iskusile obilno krvarenje koje je trajalo tri ili više dana, rezultat je istraživanja. Pojava produženih krvarenja se dogodila unutar tri godine od ulaska u menopauzu. Međutim, više od četvrtine žena se imala čak tri epizode produljenog krvarenja unutar razdoblja od šest mjeseci.

Harlow i kolege ukazali su da bi ovi podaci mogli pomoći kliničarima u savjetovanju i ohrabrenju pacijentica koje ulaze u menopauzu, ističući da ova faza može trajati od dvije do 10 godina.

Studija se temelji na podacima prikupljenim iz istraživanja zdravlja žena diljem zemlje (SWAN – 'Study of Women's Health Across the Nation'), koje je obuhvatilo sudionice iz jugoistočnog Mičigena, Los Anđelesa i sjeverne Kalifornije, gdje su sakupljana iskustva tijekom razdoblja 1996-2006.

Istraživači bilježe nekolike rasne i etničke razlike, ali ovi rezultati vrijede za sve žene. Ipak su i drugi zdravstveni faktori imali utjecaj na rezultat, prije svega miomi maternice, uporaba hormonskog nadomjesnog liječenja i indeks tjelesne mase.

"Ovi rezultati pozivaju na daljnje kliničko istraživanje kako bi se utvrdio optimalan dijagnostički i terapijski pristup za vrednovanje promjene u krvarenju tijekom ovog životnog razdoblja," rekao je John Randolph, Jr., MD, University of Michigan profesor opstetricije i ginekologije i jedan od autora. "Ovo je temelj na kojem se mogu osmisliti odgovarajuća klinička ispitivanja, a može biti ohrabriti i neke liječnike za konzervativan pristup kao prihvatljivu opciju."

 

Naglasci

 

 

  • Većina žena u dobi od 42 do 52 godina iskusila je krvarenje u trajanju 10 dana ili duže na prijelazu u menopauzu.
  • Dugotrajna točkasta krvarenja ("spotting") i obilna krvarenja su također uobičajeni kao žena na prijelazu u menopauzi.
  • Potrebna su daljnja istraživanja, ali ovi podatci bi mogli pomoći u edukaciji i ohrabrenju pacijentica na prijelazu u menopauzu.

 


BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynaecology, 2014.
Dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve