Datum zadnje izmjene: 18. 01. 2020.


Mlađi muškarci oboljeli od karcinoma statistički značajno češće su uključeni u raspravu o očuvanju plodnosti i više nego četverostruko češće ulaze u psotupak očuvanja plodnosti u odnosu na žene iste životne dobi oboljele od karcinoma.

Istraživanje među 459 pacijenata adolescentne i mlađe odrasle dobi otkrilo je da 80% pacijenata muškog spola i 74% ženskog spola bude upozoreno da bi liječenje karcinoma moglo utjecati na njihovu plodnosti, pri čemu se više od 50% muških pacijenata i oko 17% ženskih pacijenata svrstava u kategoriju s umjerenim ili visokim rizikom učinka liječenja na plodnost.

Sudeći prema članku objavljenom u znanstvenom časopisu "Cancer", ako je na odjelu bio uposlen onkolog, bila je veća šansa da će se s pacijentom raspravljati i problem plodnosti, dok se ovaj problem manje diskutirao kada se radilo o muškarcima ili djeci kod kojih je dijagnosticiran limfom, akutna limfocitna leukemija ili sarkom.

U slučaju bolesnica, ako je dijagnoza postavljena u mlađoj dobi, ako se radilo o hispanjolskoj ili ne-hispanjolskoj crnoj rasi, kao i u slučaju žena koje su bila manje obrazovane ili na državnoj skrbi, također se manje razgovaralo o mogućem utjecaju liječenja na daljnju plodnost.

Sveukupno, 71% muškaraca i 44 % žena su razgovarali o očuvanju plodnosti, dok su neki od postupaka očuvanja plodnosti prihvatili 31% muškaraca i 6.8% žena.

"Razlozi za nedostupnost i zdravstveni razlozi za ne prihvaćanje postupaka za očuvanje plodnosti o čemu su izvijestili sudionici u istraživanju dodatno naglašavaju potrebu za smanjenjem troškova, poboljšanjem osiguranja, i partnerstvo između pružatelja zdravstvenih usluga u liječenju karcinoma i stručnjaka za plodnosti, kako razviti strategije za povećanje svijesti o mogućnostima očuvanja plodnosti i smanenja odgađanja terapije karcinoma kod adolescenata i mladih odraslih bolesnika s karcinomom kao poboljšanje u očuvanju plodnosti," napisala je Dr. Margarett Shnorhavorian, ize Seattle Children’s Hospital, sa suradnicima.

 

Cancer 2015. [doi:10.1002/cncr.29328]dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve