Datum zadnje izmjene: 19. 01. 2020.


Propisivanje testosteronske terapije zdravim ženama ne podržavaju medicinski dokazi i kliničari bi se trebali suzdržati od ove prakse, mišljenje je stručnjaka iz endokrinološkog društva.

Društvo je izdalo nove kliničke smjernice na tu temu ovog mjeseca, u nastojanju da se riješe na praksa propisivanja testosterona za žene s niskim razinama testosterona, a koje su inače zdrave.

"Mi smo i dalje protiv postavljanja dijagnoze sindroma nedostatka androgena kod zdravih žena, jer postoji nedostatak dobro definiranog sindroma, a podaci koji povezuju razine androgena uz određene znakove ili simptome nisu dostupni," napisali su autori.

Autori napominju da, iako ograničena istraživanja sugeriraju testosteronsku terapiju u menopauzi za poboljšanje seksualne funkcije, ostaje previše pitanja. Testosteronska terapija kod žena može dovesti do neželjenih sporednih učinaka, kao što su akne i hirzutizam,naveli su autori. Osim toga, znanstvenici još uvijek nisu utvrdili dugoročne rizike ove terapije za zdravlje ženskih grudi i kardiovaskularnog sustava.

"Kada smo pregledali prošle studije, otkrili smo da mnoge žene koje su imali niske razine testosterona mjereno starijim ili novim tehnikama, ne pokazuju nikakve znakove ili simptome koji bi zabrinjavali", rekla je dr. Margaret E. Wierman, sa Sveučilišta Colorado u Aurora, u pripremi smjernica. Ona je također potpredsjednik Društva za kliničku znanosti i voditeljica radne skupine koja je izradila vodič. "Kao rezultat toga, liječnici ne mogu postaviti dijagnozu nedostatka androgena u žena."

U izradi smjernice, društvo je ostavilo prostor za jednu iznimku: liječenje poremećaja smanjene spolne želje u žena u postmenopauzi. Wierman i kolege otkrili su da je u tim slučajevima, sigurna probna testosteronska terapija od 3 do 6 mjeseci.

U izradi smjernica, autori su razmotrili uporabu DHEA terapije i zaključili da nema značajne koristi kada se daje zdravim ženama ili onima s nadbubrežnom insuficijencijom. Kao rezultat toga, radna skupina također nije preporučila liječenje žena s DHEA.

Čak i da je radna skupina zatražila da se zaustavi primjena testosteronske i DHEA terapije, priznaju da je potrebno više istraživanja kako bi se u potpunosti razumjela uloga testosterona u žena. Radna skupina nije u potpunosti protiv korištenje testosteronske terapije kao potencijalnog režima liječenja; umjesto toga, ona poziva na dodatna istraživanja kako bi se istražila dugoročna sigurnost korištenja u žena u postmenopauzi.

 

 

 

Ključne točke

 

 

 

 

  • Endokrinološka društvo nastavlja i dalje preporučavati suzdržavanje od korištenja DHEA i testosteronske terapije kod zdravih žena.
  • Jedina iznimka: žene u postmenopauzi s poremećajem smanjenja spolne želje.

 


ObGyn.netdr. Vesna Harni
  Novosti - Sve