Datum zadnje izmjene: 16. 01. 2020.


Određene dermatološke slike udružene s drugim simptomima signaliziraju vjerojatnu dijagnozu infekcije sa Zika virusom, navode istraživači.

"Infekcija sa Zika virusom ne ostavlja specifične promjene na koži i sluznicama. Slične promjene mogu biti prisutne kod pacijenata s drugim tipovima virusnih infekcija i drugim upalnim stanjima," naveo je Dr. Amit Garg iz 'Hofstra Northwell School of Medicine', Hempstead, New York. "Cilj našeg istraživanja je bio omogućiti detaljniji morfološki opis lezija na koži i tkivima nego što je sada dostupno u literaturi, kako bi poboljšali budnost i prepoznavanje sumnjivih slučaja od strane zdravstvene zajednice," rekao je.

Dr. Garg i kolege opisali su svoj nalaz u prikazanom slučaju koji je upravo objavljen u internetskom izdanju časopisa 'JAMA Dermatology'. Njihov pacijent, 44-godišnji muškarac, imao je glavobolju i osjetio je pospanost tri dana nakon povratka s godišnjeg odmora u Porto Riku. Dan kasnije, na rukama i dlanovima se javio crveni osip, koji se potom proširio na prsa. Prilikom pregleda, autori opisuju ove lezije kao eritematozne papule. U nastavku, pacijent je dobio krvni izljev u oba oka.

Osip se potom proširio na cijelo gornji dio i potom donji dio tijela. Iza toga su se javili bolovi u zglobovima. Test na Zika virus (PCR test) otkrio je RNA virus u urinu, ali ne i u krvnom uzorku koji je uzet tri dana nakon pojave osipa. Liječenje se sastojalo od potpornih mjera, a simptomi su se povukli za tjedan dana.

"Na infekciju Zika virusom mora se posumnjati kod osoba koje su putovale u endemsko područje gdje je opisana infekcija, a kod kojih se javlja osip praćen točkastim podljevima na koži i sluznicama osobito u usnoj šupljini (na nepcu) i očima, te koje imaju bolove u zglobovima i vrućicu unutar dva tjedna od povratka s puta," rekao je Dr. Garg. "Moguće je da je osip najčešći simptom bolesti, pa stoga predstavlja i izvrsnu priliku za početak nadzora."

"Termin 'morbiliformni" često se općenito koristi da bi se opisao virusni osip, iako u opisu osipa povezanog s infekcijom Zika virusom ovaj termin može biti netočan, kako pokazuje naš slučaj, ali i drugi opisi iz literature," nastavio je. "Biopsija s mjesta promjene na koži pokazuje nespecifičnu infekciju. Međutim, dermatološki pregled može ukloniti sumnju na infekciju Zika virusom kod pacijenata s drugim, daleko češćim vrstama kožnog osipa."

Dr. Lola V. Stamm, iz 'University of North Carolina at Chapel Hill', koja je u nastavku objavila prateći članak s trenutnim spoznajama, rekla je, "Jedan kolega mi je rekao da se muškarac ne treba brinuti zbog infekcije Zika virusom, jer muškarci nisu trudni. Osobno sam zabrinuta da mnogi muškarci, i neke žene imaju sličan uskogrudni pristup."

"Svi bismo trebali biti zabrinuti zbog infekcije, koja ima potencijal stvaranja velikog pritiska na naš nacionalni zdravstveni sustav, kao što postavlja i brojna etična/moralna i legalna pitanja pred trudnice (..i njihove partnere), kod kojih je dijagnosticirana infekcija Zia virusom," zaključila je.

 

SOURCE: http://bit.ly/1rP2eo3 and http://bit.ly/24UKfLi
JAMA Dermatol 2016.Dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve