Datum zadnje izmjene: 14. 01. 2020.


Mjerenje razine nedavno otkrivenog hormona irisina u krvi može smanjiti broj pogrešno dijagnosticiranih djevojaka sa sindromom policističnih jajnika (PCOS), pokazala je mala studija.

Djevojke i žene s PCOS imaju veću vjerojatnost za neredovite menstruacije, preveliku razinu muških hormona, pojačanu dlakavost te poteškoće za zanošenjem zbog nepravilnog rada jajnika. Ako se ne liječi, PCOS može dovesti do dijabetesa i bolesti srca.

Prethodna istraživanja su pokazala povišene razine irisina, novog miokina, kod odraslih osoba s PCOS, ali dijagnosticiranje sindroma kod mladih žena je teže jer neki od simptoma izgledaju poput simptoma tipičnih za pubertetski razvoj.

Dr. Flora Bacopoulou iz Centra za Adolescentnu Medicinu i UNESCO-ove Katedre za zdravlje adolescenata te Odjela za pedijatriju Sveučilišta Medicinskog fakulteta u Ateni, Grčka, i kolege smatraju da bi precizna dijagnoza mogla smanjiti nepotrebno liječenje zdravih djevojčica ili ih bolje pripremiti za određene komplikacije.

Dr. Bacopoulou i kolege su predstavili rezultate na Godišnjem sastanku Europskog društva za dječju endokrinologiju u Parizu, 2016. godine.

Istraživači su usporedili hormone 23 mršavih tinejdžerica s dijagnosticiranim PCOS sa 17 mršavih zdravih mladih djevojaka (srednja dob 17 godina) iste dobi i indeksa tjelesne mase (BMI).

Našli su da one s PCOS-om imaju značajno veću razinu irisina od onih u kontrolnoj skupini (1,71 ± 1,03 ug / ml vs 1,04 ± 0,35 g / mL; P <0,001), a to je bilo povezano i s višim razinama testosterona, ključnim markerom za PCOS.

Uzrok PCOS se ne zna, a niti ne postoji lijek. Najučinkovitije liječenje kod osoba s PCOS prekomjerne težine ili pretilih je da smanje težinu za oko 5% do 10%, izjavila je dr Bacopoulou za Medscape Medical News.

"U mnogim slučajevima to smanjuje simptome sindroma", izjavila je. Ostalo liječenje uključuje oralne kontracepcijske pilule ili metformin, ali ako pacijentica prestane uzimati tablete, simptomi se vrate.

"Nema optimalnog liječenja u ovom trenutku", rekla je.

Istraživači su bili usmjereni na mršave adolescentice u studiji kako bi smanjili utjecaj dodatnih čimbenika, izjavila je. "Mislimo da mršave adolescentice koje imaju sindrom imaju veću vjerojatnost da će imati pravi sindrom jer nemaju faktor pretilosti koji čini stvari još lošijima."

Ako se rezultati potvrde u većim studijama, izjavila je dr Bacopoulou, mjerenje irisina će dati liječnicima više samopouzdanja u donošenju dijagnozu PCOS-a.

Kada adolescentica ima neredovite cikluse, povećane jajnike od oko 10 do 12 ml, više razine androgena ili umjereno pojačani rast dlačica, tada razina irisina može biti odlučujući faktor, rekla je.

Veoma je važno pratiti adolescentice kojima je dijagnosticiran PCOS, dodala je, jer su najopasnije komplikacije metaboličke, a "te žene, kad su starije, imaju veliki rizik od dijabetesa i inzulinske rezistencije," rekla je. "Ne bismo ih trebali izgubiti u praćenju".

Bez obzira ako se i otkrije u ranoj dobi PCOS često ne traje cijeli život, zbog čega savjetuje liječnicima da ne uznemiruju previše adolescentice. Napomenula je da se neki simptomi mogu smiriti kroz vrijeme.


 

2016 Annual European Society for Paediatric Endocrinology Meeting.:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve