Datum zadnje izmjene: 18. 01. 2020.


Trudnice s invaliditetom kod kojih je ograničena pokretljivost, kao što su ozljede leđne moždine ili cerebralna paraliza, često trebaju lijčenje specifičnih problema u vezi s njihovim funkcionalnim oštećenjima, pronašla ja mala studija temeljena na anketi.

Istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu "Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica" temelji se na dubinskoj analizi u trajanju od 2 sata tijekom 2013. godine, kod 22 trudnice koje su imale neku vrstu dijagnosticiranog poremećaja koji je uzrokovao značajne poteškoće u kretanju.

Ispitivači su otkrili da su žene imale više komplikacija tijekom trudnoće povezanih s teškim oštečenjem. Među njima su padovi, problemi od strane mokračnih puteva i mjehura, pitanja invalidskih kolica i stabilnosti, otežano disanje, povećan spazam, te pitanja povezana s kontrolom rada crijeva.

Iako su problemi integriteta kože rijetki, studija je također pokazala da je više trudnica imalo značajan porast potrebe za praćenje promjena na koži tijekom trudnoće kako bi se spriječilo nastajanje dekubitusa. Samo je jedna žena je izvijestila o nastanku dekubitusa, navode autori.

Padovi su uobičajena pojava, izvijestile su trudnice s invaliditetom. Deset žena prijavilo je pad, a dvije su imale prijelom ruke tijekom pada u trudnoći. Rezultat pada je bio i nekoliko zahtijeva za dodatnim pregledom od strane liječnika nakon pada.

"Debljanje i promjene težišta s napredovanjem trudnoće pridonose padu, koji se dogodio kod prenošenja trudnice iz kolica ili u kolica; potom pri spotiacnju trudnice u ambulanti i nemogućnosti sprječavanja pada, i pri zapinjanju invalidskih kolica na neravnom pločniku i prevrtanju invalidskih kolica kada se žena kasno u trudnoći ne može sačuvati od pada na zemlju, " napisali su autori.

Autori se nadaju da će prikupljene informacije pomoći i ženama i porodničarima u uočavanju mogućih komplikacija, tako da se može bolje planirati vrijeme trudnoće.

"Pored ostalog, trudnoća je u žena s ograničenom pokretljivošću povezana s drugim zdravstvenim rizicima, koji se javljaju u vezi s njihovim funkcionalnim oštećenjima," zaključili su autori. "Pre-koncepcijsko planiranje i savjetovanje tijekom rane trudnoće potencijalno bi mogli pomoći ženama s invaliditetom u predviđanju i rješavanju tih problema."

Autori studije također su pratili druge komplikacije trudnoće u ovih žena, te su otkrili gestacijski dijabetes kod četiri, eklampsiju kod jedne i preeklampsiju kod tri trudnice. Osim toga, 14 žena su imale carski rez, od kojih je kod 8 trudnica carski rez bio elektivne prirode.

 

 

Ključne točke:

 

 

  • Trudnice s ograničenom pokretljivošću u opasnosti su od padova, dekubitusa, stabilnosti u invalidskim kolicima, problemima mjehura i drugim poteškoćama koje zahtijevaju liječenje.
  • Gotovo 20% ispitanica imale su gestacijski dijabetes ili pre-eklampsije / eklampsija.
 

OB.GYN.netDr. Vesna Harni
  Novosti - Sve