Datum zadnje izmjene: 31. 01. 2020.

Povećani unos omega 3 masnih kiselina putem prehrane ne samo da smanjuje rizik nastanka sindroma suhog oka ("dry-eye" syndrome), već je povezan i s redukcijom javljanja makularne degeneracije oka u starijih osoba.

Rezultati znanstvenih istraživanja iz Harvard Medical School u Bostonu, kao i National Eye Institute u Bethesdi, diskutirani su u okviru godišnjeg kongresa The Association for Research in Vision and Ophtalmology u Fort Lauderdale, Florida.

Studija bostonskih istraživača obuhvatila je gotovo 40.000 žena iz Women's Health Study, pri čemu se 32.470 ispitanica nalazilo u dobi između 45 i 84 godine života. Ove pacijentice su kompletno ispitane u svezi prehrane, te postojanja znakova sindroma "suhog oka" kojeg obilježava osjećaj suhoće u oku, te peckanje i/ili grebanje, a koji se javlja osobito u starijoj životnoj dobi.

Ispitanice koje su unosile najviše količine omega 3 masnih kiselina imale su gotovo 20% niži rizik nastanka simptoma karakterističnih za "dry-eye", u odnosu na ispitanice koje su unosile najniže količine omega 3 masnih kiselina. Slični rezultat dobiveni su i uspoređivanjem konzumiranja tune, pri čemu je također nađen sličan zaštitni učinak.

Rezultati su ostali značajni i nakon korekcije za poznate faktore koji mogu utjecati na nastanak "dry-eye" sindroma, od kojih su najznačajniji starost pacijentice, drugi demografski faktori, hormonsko nadomjesno liječenje u postmenopauzi, ukupni unos masnih tvari, dijabetes, hipertenzija i oboljenja vezivnog tkiva.

Znanstvenici iz Bethesde su pratili nastanak makularne degeneracije oka kod 4.500 pacijenata starosti između 60 i 80 godina. Visoki unos omega 3 masnih kiselina bio je u ovoj studiji povezan sa smanjenim rizikom nastanka neovaskularne starosne makularne degeneracije.

Rizik javljanja ove bolesti je kod ispitanika koji su koristili visoke količine omega 3 masnih kiselina u prehrani bio 40% niži u odnosu na ispitanike s niskim unosom ovih tvari.

Konzumiranje ribe više od dva puta tjedno utjecalo je na smanjenje učestalosti neovaskularne staračke makularne degeneracije za 50% u odnosu na osobe koje uopće ne jedu ribu.

Omega 3 masne kiseline su polinezasićene masne kiseline koje se prije svega nalaze u ribljem ulju. Dobra vijest za vegetarijance: polinezasićene masne kiseline nalaze se u velikoj količini u ulju noćurka, kao i ulju egipatskog kima.

 

ARCO 2003 Annual Meeting: Abstract 811/B786 i 2112


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve