Datum zadnje izmjene: 30. 01. 2020.

Rezultati najnovijih istraživanja pružaju nove dokaze da se oralna infekcija humanim papiloma virusom (HPV) može steći oralno-genitalnim kontaktom i da su pri tome HIV-pozitivne osobe izložene osobitom riziku.

"Ipak, ovo se ne može poopćiti i tvrditi da oralni seks izaziva rak", ukazuju znanstvenici, "ali oralni seks je jedan od načina na koji se virus koji izaziva rak može prenijeti". HPV infekcija je etiološki povezana s nizom pločastih karcinoma u području glave i vrata, osobito s karcinomom krajnika, naglašavaju znanstvenici u novom broju časopisa Journal of Infectious Diseases.

Međutim, prevalencija i rizični faktori za nastanak oralne HPV infekcije nisu sasvim razjašnjeni.

U istraživanju ovih rizika, znanstvenici su ispitivali prisutnost humanog papiloma virusa (DNA tipizacija) u uzorcima epitela krajnika i usne šupljine kod 396 HIV-seronegativnih i 190 HIV-seropozitivnih odraslih ispitanika bez dijagnosticiranih karcinoma u području glave i vrata.

HPV infekcija je bila ukupno prisutna u 18 od 583 raspoloživa uzorka epitela krajnika (3,1%), te u 72 od 590 uzoraka uzetih iz usne šupljine (12,2%). Visoko rizični tipovi humanog papiloma virusa, najčešće HPV - 16, nađeni su u 2,1% uzoraka epitela krajnika i 6,3% uzoraka uzetih iz usne šupljine.

Ispitanici koji su bili pozitivni na HIV daleko su više bili izloženi riziku oralne HPV infekcije (25.3% vs 7.6%), riziku oralne HPV infekcije s više od jednog HPV tipa (5.8% vs 1.5%), kao i riziku infekcije s visoko rizičnim tipovima HPV (13.7% vs 4.5%) u odnosu na ispitanike koji su bili HIV-negativni.

Multipla logistička regresijska analiza ukazuje da su HIV-pozitivni ispitanici koji su više od jednog puta imali oralni seks tijekom prethodnih godinu dana 12,8 puta češće imali oralnu HPV infekciju. Istodobna oralna infekcija s herpes simpleks virusom (HSV-2) uz broj CD4 stanica manji od 200 stanica/mikrolitar također je vodila porastu rizika za oralnu HPV infekciju.

Kod HIV-negativnih ispitanika, rizik nastanak oralne HPV infekcije raste ukoliko je spolni odnos s muškarcem, što je osoba starije životne dobi i ukoliko je istodobno prisutna HSV-2 infekcija.

"Oralno-genitalni kontakt je prema rezultatima naše studije povezan kako s rizikom HPV infekcije, tako i s rizikom HPV - povezanih karcinoma u području glave i vrata. Značaj ovog otkrića u ranom otkrivanju oralnog karcinoma je za sada nejasan", zaključuju autori.
 

J Infect Dis 2004;189:686-698.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve