Datum zadnje izmjene: 13. 01. 2020.


Povijest
Hormonska kontracepcija je dostupna od 1960-ih godina. Tijekom godina se doza estrogena smanjivala i mijenjane su generacije progestina u tabletama. Prema izvješću Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, u analizi uporabe kontracepcije od 2006. do 2010. godine, dvije trećine žena u reproduktivnoj dobi koristi neku vrstu kontracepcije, a 17% njih, uglavnom mlađe i neudate, koriste oralnu hormonsku kontracepciju (OHK)

OHK su povezane s nekontraceptivnim prednostima koje uključuju smanjenje menstrualnog gubitka krvi, manje dismenorejskih i predmenstrualnih simptoma te nižu incidenciju cista jajnika i određenih vrsta raka.
Estrogen i progesteron mogu utjecati na razvoj i rast raka što stvara zabrinutost kod uvođenja hormonske kontracepcije. Sadašnja kohortna studija je procijenila utjecaj uporabe OHK na maligna oboljenja.


Sažetak studije
Studiju su pokrenuli britanski liječnici opće prakse 1968. godine. U početku je bilo uključeno 23.000 žena koje su koristile OHK i 23.000 žena bez prethodne ili trenutne uporabe OHK. Sakupljani su podaci o korištenju OHK, naknadnoj dijagnozi raka i drugim čimbenicima rizika (pušenje, društvena klasa, paritet, značajna medicinska povijest). Analiza je provedena za cijelu skupinu, kao i za podgrupe (na temelju dobnih kategorija i pušenja).

Od svih žena koje su ikada bile korisnici OHK-a, kod 4661 je dijagnosticiran barem jedan rak kroz 884.895 ženskih godina praćenja. Od onih koje nisu nikad koristile OHC, kod 2341 je dijagnosticiran rak kroz 388.505 ženskih godina praćenja.

Istraživači su također izvijestili o sljedećim omjerima učestalosti pojave raka kod svakodnevnih korisnica u odnosu na nekorisnice:
• Bilo koja vrsta raka
• Rak debelog crijeva / rektuma
• Rak endometrija
• Rak jajnika
• Rak dojke i
• Limfni / hemopoetski karcinom.


Zaključci:
• Rizik raka je povećan s dobi i pušenjem u obje skupine.
• Trenutne ili nedavne (<5 godina) korisnice OHK su imale povećani rizik od raka kod raka dojke i raka vrata maternice.
• Povećan rizik od raka više nije bio prisutan među onima koje su bile > 5 godina od posljednje uporabe.
• Smanjeni rizik za karcinom endometrija i jajnika je uočen i kod nedavnih korisnica i prošlih korisnica, a zaštitni je učinak još uvijek prisutan među onima koje imaju > 35 godina od posljednje uporabe.


Zaključak
Istraživači su dugo istraživali moguću povezanost između raka i korištenja OHK. Određeni tipovi raka, uglavnom ženskih reproduktivnih organa, su povezani s reproduktivnim čimbenicima, poput dobi kod menarhe ili menopauze, redovitosti ciklusa i pariteta.

Prethodne su studije pokazale neznatno povećani rizik za rak dojke među sadašnjim i novijim korisnicima OHK. Ova studija je otkrila sličnu povezanost bez posljedica 5 godina nakon prekida.

Rizik za rak jajnika se smanjuje kada je broj ovulacija manji i kada je transport potencijalnih kancerogenih uzročnika smanjen kroz genitalni trakt. OHK ima blagotvoran učinak na oba ova mehanizma. Kao i prethodne studije, ova studija također izvješćuje o smanjenom riziku od raka jajnika među sadašnjim i prošlim korisnicama OHK. Čini se da taj učinak traje dugi niz godina.

Postoji više vrsta kontracepcije. Kada se donose pojedinačne odluke i preporuke, potrebno je informirati korisnice i o potencijalnom nekontraceptivnom učinku.


Am J Obstet Gynecol. 2017; 216: 580.e1-580.e9
:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni

 

  Novosti - Sve