Datum zadnje izmjene: 19. 04. 2020.

Primjena oralnog flukonazola ili itrakonazola tijekom trudnoće može povećati rizik od određenih urođenih oštećenja, sukladno sustavnom pregledu i metaanalizi.

Lokalni azoli (klotrimazol, mikonazol i drugi) obično se preporučuju za liječenje vulvovaginalne kandidijaze tijekom trudnoće, a sigurnost oralnih antifungalnih lijekova tijekom trudnoće ostaje kontroverzna.

Dr. Lingli Zhang i kolege sa Sveučilišta Sichuan i Druge sveučilišne bolnice Zapadne Kine u Chengduu, Kina, procijenili su sigurnost fetusa kod uporabe oralnih antifungalnih lijekova na temelju devet promatračkih studija koje su promatrale više od 14,000 trudnica koje su koristile flukonazol i 1,311 trudnica koje su koristile itrakonazol.

Sveukupno, nije bilo značajne razlike u riziku od urođenih mana između trudnica izloženih flukonazolu ili itrakonazolu i neeksponiranih žena, izvijestili su istraživači u International Journal of Gynecology and Obstetrics.

Izlaganjem flukonazolu značajno je povećana učestalost urođenih srčanih oštećenja (1,52% nasuprot 0,77% u općoj populaciji) i oštećenja udova (0,62% naspram 0,56%). Izlaganje itrakonazolu bilo je povezano sa značajno povećanom učestalošću oštećenja očiju (0,56% nasuprot 0,04% u općoj populaciji).

Niti jedan oralni antifungalni lijek nije bio značajno povezan s drugim urođenim manama, spontanim pobačajem ili mrtvorođenjem.

"Postojeći dokazi upućuju na to da primjena oralnih antifungalnih sredstava u ranoj trudnoći možda nije povezana s povećanim rizikom od urođenih mana, spontanog pobačaja ili mrtvorodjenja", zaključuju istraživači. "Ipak, treba pažljivo istražiti rizik od urođenih srčanih oštećenja i oštećenja udova u populaciji izloženoj flukonazolu i oštećenja očiju u populaciji izloženoj itrakonazolu."

Julianna Briglio, medicinska sestra na Odjelu za opstetriju i ginekologiju pri Domu zdravlja, u Sault Ste. Marie iz Kanade, koja nije bila uključena u studiju, ranije je izvijestila da se oralni flukonazol često koristi tijekom trudnoće, unatoč upitnoj sigurnosti.

"Oralni flukonazol nije propisan u našoj ordinaciji koja skrbi za trudničku populaciju. Isprobani i pouzdani klotrimazol prva je linija i dalje je najsigurnija opcija. Gljivična infekcija je uobičajena pritužba u trudnoći i obično ne liječimo asimptomatske trudnice zbog čestih recidiva nakon tretmana."

Oralna primjena fungicida u trudnoći povećava rizik urođenih oštećenja

Dr. Ditte Molgaard-Nielsen iz Državnog instituta za serum, u Kopenhagenu, izvijestila je u odvojenim studijama da oralni flukonazol nije povećao rizik kod 14 od 15 urođenih mana (izuzetak je tetralogija Fallot), ali je povećao rizik od spontanog pobačaja. Nova metaanaliza ne uključuje dvije studije (uključujući njezinu) koje su pokazale značajno povećan rizik od spontanog pobačaja pri izlaganja flukonazolu tijekom trudnoće.

"Uzimajući u obzir trenutne dokaze koji govore o malo povećanom riziku od određenih urođenih oštećenja i spontanog pobačaja i činjenicu da su lokalni azoli dostupni i preporučuju se kao prvo liječenje tijekom trudnoće", rekla je, "potrebno je oprezno propisivanje flukonazola u trudnoći. "

 

IZVOR: https://bit.ly/2Kw4Lzx,

 

Dr. med. Sanja Tadić

Povezane teme

  Novosti - Sve