Datum zadnje izmjene: 04. 02. 2020.

Osnovno pitanje koje se postavlja prilikom propisivanja oralnih kontraceptiva je svakako koliku dozu estrogena (etinil-estradiol = EE) treba jedna djevojka ili žena kako bi ostvarila zaštitu od neželjene trudnoće i pri tome izbjegla sve opasnosti, kao i sva neželjena djelovanja koje ova terapija može nositi sa sobom.

S oduševljenjem smo pratili razvitak "mikropilula": kontracepcijskih tableta koje sadrže manje od 50 mikrograma etinil-estradiola. Razvitak pilula s 20 mikrograma etinil-estradiola predstavlja u evoluciji kontracepcijskih tableta najvišu dostignutu stepenicu.

Nažalost, osim problema s gestagenima treće generacije, koji se najčešće nalaze u kombinaciji s etinil-estradiolom u 20-mikrogramskim pilulama, pristižu i prvi radovi na temu ove vrlo niske doze estrogena i gustoće kostiju.

Oralna kontracepcija s 20 ili 30 mikrograma etinil-estradiola koči metabolizam kostiju u svih starosnih grupa koje su do sada bile ispitivane. Tek kod perimenopauzalnih žena, ove doze estrogena mogu sprječavati razgradnju kosti i ovisno od početne situacije voditi porastu gustoće kostiju.

Kod vrlo mladih djevojaka (mlađih od 20 godina), kontracepcijske tablete koje sadrže 20 mikrograma etinil-estradiola mogu utjecati na redukciju metabolizma kostiju i smanjenje njihove gustoće. Vodeći stručnjaci na ovom polju, ponovno preporučuju zaboravljenu kontracepciju s čistim gestagenskim preparatima (npr. 30 mikrograma levonorgestrela), koja uopće ne dovodi do opterećenja estrogenima, a prema dosadašnjim ispitivanjima ne utječe ili veoma malo utječe na endogenu produkciju estrogena - čime metabolizam kostiju ostaje intaktan.

Obzirom na neočekivane rezultate, od sada svakako vrijede - u smislu zaštite od osteoporoze, ista pravila kod uzimanja kontracepcijskih tableta kao i kod uzimanja hormonske nadomjestne terapije: osim hormonskog pripravka, neophodan je dovoljan unos kalcija i vitamina D3, kao i svakodnevna tjelesna aktivnost.


Terapeutische Umschau. Sept. 2001. Band 58 (9)


dr.Vesna Harni
  Novosti - Sve