Datum zadnje izmjene: 31. 01. 2020.

Znanstvenici berlinskog Charite-a identificirali su novi samostalni marker za rak dojke. Radi se o enzimu ciklo-oksigenazi 2 (COX-2), koji je već odavno poznat znanosti. Do sada je opisana uloga ovog enzima u nastanku bolova, a osim toga sudjeluje u poticanju stvaranja novih krvnih žila.

Berlinski liječnici prikazuju kako koncentracija ovog enzima odgovara stupnju malignosti raka, ukupnom preživljavanju pacijentice, kao i duljini asimptomatskih intervala.

Istraživački tim s instituta za patologiju ispitivao je imunohistološki tumorsko tkivo pacijentica s rakom dojke na prisutnost i koncentraciju enzima COX-2.

Kod jedne trećine pacijentica s rakom dojke (36%), koncentracija ovog enzima bila je veoma povišena.

Kod ovih pacijentica je istodobno potvrđen i nalaz niza poznatih, prognostički nepovoljnih faktora, kao što su veliki primarni tumor, metastaze u limfnim čvorovima ili odsustvo hormonskih receptora.

Na osnovi rezultata ispitivanja, znanstvenici zaključuju kako je prisutnost COX-2 u tumorskom tkivu neovisan prognostički faktor za nepovoljan razvitak bolesti kod pacijentica s rakom dojke. Što je tumorsko tkivo bogatije enzimom COX-2, to je nepovoljnija prognoza za pacijenticu, jer zdravo tkivo dojke ne stvara COX-2.

Osim značaja ciklo-oksigenaze 2 u smislu prognostičkog faktora, zanimljiva je i moguća uloga ovog enzima u prevenciji ili možda čak i novim terapijskim shemama za rak dojke. Naime, funkcija COX-2 može biti suprimirana nesteroidnim analgeticima odnosno antireumaticima, kao što su primjerice aspirin i COX-2 blokatori, koji se koriste u liječenju reumatskih oboljenja.

Nedavno objavljena studija američkih znanstvenika, također je ukazala kako se rizik obolijevanja od raka dojke smanjuje u žena koje redovito uzimaju nesteroidne lijekove protiv bolova.

Je li moguće koristiti COX-2 blokatore u liječenju već manifestiranog raka dojke, za sada ostaje otvoreno. Pokusi na životinjama ukazuju na smanjenje volumena tumora, kao i redukciju napredovanja bolesti kod životinja koje su primale selektivne COX-2 blokatore.
 

Aktuelle Meldungen, Frauenarzt, 2003 (4) 8: 816-816.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve