Datum zadnje izmjene: 09. 05. 2022.


Neodgovarajući prirast težine u trudnoći, pušenje kanabisa i red rođenja identificirani su kao novi potencijalni rizični faktori nastanka Touretteovog sindroma i kroničnih poremećaja s tikovima, nevoljnim iznenadnim kretnjama mišića u dobi 13 ili 14 godina.

Pokazalo je to prospektivno istraživanje 6,090 djece iz Avon Longitudinal Study of Parents and Children (ALSPAC). U ranijim istraživanjima isto se pokazalo i za konzumaciju alkohola. Istraživanje je vodila dr. Carol A. Mathews, profesorica psihijatrije na Sveučilištu Kalifornija i članica medicinskog savjeta u Društvu za Touretteov sindrom. "Pod broj jedan, savjetujemo oprez, a ukoliko je pozitivna anamneza, obratite malo više pažnje na materno-fetalno okruženje." Istraživanje je objavljeno u siječanjskom broju British Journal of Psychiatry.

Touretteov sindrom je fenomenološki heterogena skupina neuropsihijatrijskih poremećaja u kojemu se javljaju višestruki iznenadni pokreti mišića praćeni nekontroliranim kricima. Počinje u ranom djetinjstvu i traje najmanje godinu dana. Prevalencija mu je 0.3% do 0.8%, dok kronični tikovi imaju prevalenciju od 1 do 3%. Ranija istraživanja u kojima su ispitivani negenetski čimbenici rizika dala su zbunjujuće ili nekonzistentne rezultate.

"Znamo da ovaj sindrom ima jaku genetsku komponentu: čak 60% ima veze s nasljeđem, dok je 40% bilo nerazjašnjeno", rekla je dr. Mathews."Rizi ni faktori iz okoliša važni su u prenatalnom i perinatalnom periodu, ali teško ih je nadzirati." 
U ALSPAC studiji bilo je uključeno 14,541 trudnica iz grada Avona koje su rodile između travnja 1991. i prosinca 1992. Periodično su im upućivani upitnici o zdravlju njihovih potomaka. Primarni cilj bio je odrediti koliko djeluju već ranije identificirani faktori rizika: prenatalno pušenje i upotreba alkohola, izraženo povraćanje u trudnoći, mala porođajna težina i mala gestacijska dob.

Analizirani su podatci iz upitnika, porodničkih povijesti bolesti i pedijatrijski kartoni za 6,090 djece za koju su prikupljeni svi podatci. Dijagnoza je postavljena temeljem kriterija Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorder, Fourth Edition, Text Revision (DSM-IV-TR) u dobi 13 ili 14 godina djeteta. Ukupno je 50 tinejdžera imalo Touretteov sindrom, a 72 kronične tikove.

Rezultati su pokazali da je najznačajniji rizični faktor bio neodgovarajući prirast težine u trudnice (adjusted odds ratio [OR], 9.70; 95% confidence interval [CI], 2.71 - 34.73; P < .0001 za Touretteov sindrome i OR, 3.18; 95% CI, 1.52 - 6.65; P = .002 za Touretteov sindrome/kronične tikove). Redosljed rođenja (drugo ili kasnije rođeno dijete u odnosu na prvo) bio je povezan sa Touretteovim sindromom/kroničnim tikovima ( P = .02), dok je pijenje alkohola više od dva pića tjedno tijekom posljednja dva mjeseca trudnoće bilo povezano samo s Touretteovim sindromom ( P = .03).

S oba poremećaja bila je povezana upotreba kanabisa posljednja dva mjeseca trudnoće ( P = .001 and P = .03). Nije otkrivena signifikantna povezanost poremećaja i ranije opisivanih faktora rizika kao što su pušenje, mala porođajna težina ili gestacijska dob.

Daniel A. Gorman i Elia Abi-Jaoude sa Sveučilišta Toronto u uvodniku su napisali kako ih iznenađuje da je u studiji alkohol jedini potvrđeni faktor rizika među onima koje se od ranije povezivalo s ovim poremećajima. "Sada smo nešto bliže istini o uzrocima ovih kompleksnih poremećaja, ali i dalje nam nije poznat mehanizam nastanka bolesti."

 


Br J Psychiatry. 2014;204:40-45, 6-8.

  Novosti - Sve