Datum zadnje izmjene: 27. 01. 2020.

Žene kod kojih je dijagnosticiran sindrom policističnih jajnika - PCOS, imaju četiri puta veći rizik obolijevanja od depresije u odnosu na žene bez PCOS, ukazuju rezultati aktualnog istraživanja.

Kod žena s policističnim jajnicima trebalo bi u okviru rutinske skrbi vršiti probir za depresiju, preporučuju američki istraživači sa Sveučilišta u Iowi, Iowa City, objavljeno je u znanstvenom časopisu Fertility and Sterility.

PCOS je povezan s ozbiljnim metaboličkim komplikacijama, navode znanstvenici, a mali broj istraživanja ukazuje na povišeni rizik obolijevanja od depresije kod žena s policističnim jajnicima.

Znanstvenici iz Iowe određivali su pojavnost depresivnih oboljenja kod 103 ispitanice s PCOS u reprodukcijskoj dobi i uspoređivali podatke s 103 kontrolne pacijentice bez sindroma policističnih jajnika, te su pratili odnos između pojave depresije, povišene razine muških spolnih hormona i drugih metaboličkih pokazatelja.

Tijekom razdoblja od svibnja 2004. godine i kolovoza 2005. godine broj novih slučajeva depresivnih oboljenja bio je statistički značajno viši u žena s PCOS (21%) u odnosu na kontrolnu skupinu ispitanica (3%). Nakon korekcije podataka za indeks tjelesne mase i obiteljsku povijest depresije, rizik pojavnosti depresivnih oboljenja u skupini žena s PCOS je iznosio 5.11.

Slično je i sveukupni broj slučajeva depresivnih oboljenja u skupini pacijentica s PCOS bio statistički značajno viši (35%) u odnosu na kontrolnu skupinu (10.7%). Ukupni broj slučajeva uključivao je i žene kod kojih je dijagnoza depresije postavljena prije početka aktualnog istraživanja i koje su pri postavljanju dijagnoze PCOS već liječene antidepresivnim lijekovima.

Tako je korigirani rizik za depresivna oboljenja u skupini pacijentica s policističnim jajnicima, neovisno o obiteljskoj povijesti, pretilosti, neplodnosti i drugim čimbenicima iznosio 4.23.

Pacijentice kod kojih je dijagnosticiran PCOS a koje su uz to patile od depresije imale su i značajno viši indeks tjelesne mase, te prisutnost inzulinske rezistencije u odnosu na pacijentice s PCOS bez depresivnih simptoma, navodi znanstveni tim. U skupini pacijentica s depresijom koja je dijagnosticirana u novije vrijeme dva najčešća simptoma bili su osjećaj umora i smetnje spavanja, što je bilo praćeno promjenama apetita i smanjenjem zainteresiranosti.

"Aktualno istraživanje ukazuje da pacijentice s PCOS imaju statistički značajno povećani rizik obolijevanja od depresije", zaključuju autori.

"Kako bi se potvrdili naši rezultati potrebno je provesti veća istraživanja i posebice, istraživanja o utjecaju farmakoterapije, smanjenju tjelesne težine i kontrole razine glukoze na pojavnost depresije u pacijentica s policističnim jajnicima".


Fertil Steril 2007;87:1369-1376.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve