Datum zadnje izmjene: 28. 01. 2020.

Žene koje pate od sindroma policističnih jajnika (PCOS) češće imaju obrazac muškog odnosa duljine prstiju, što ukazuje da rana izloženost muškim spolnim hormonima, još tijekom fetalnog života, može imati trajne promjene u razvitku, rezultati su australskog ispitivanja.

„Duljina prstiju šake razlikuje se kod muškaraca i žena. Tako je kod muškaraca drugi prst kraći od četvrtog, dok se ova razlika kod žena ne uočava“, navode znanstvenici s Monash University, Melbourne, Victoria.

Ova razlika se može objasniti različitom izloženosti muškim spolnim hormonima među spolovima tijekom intrauterinog života, objavljeno je u znanstvenom časopisu Fertility and Sterility. Ovu ideju podržava činjenica da se kod žena u stanjima povišene razine muških spolnih hormona tijekom fetalnog razvitka često nalazi obrazac muškog odnosa duljine prstiju.

U određivanju da li se kod žena s PCOS javlja obrazac muške duljine prstiju, australska znanstvena grupa je sprovela "case-control" studiji koja je uključivala 70 žena s PCOS i 70 žena iz kontrolne skupine bez ovog stanja, životne dobi između 18 - 40 godina.

Istraživači su mjerili duljinu drugog i četvrtog prsta, te njihov odnos s unutrašnje ("ventralne") površine dlana lijeve i desne ruke koristeći Vernierov kaliper. Nađen je statistički znakovito manji odnos na desnoj ruci u skupini pacijentica s PCOS. "Geometrijska sredina odnosa prstiju desne ruke u skupini pacijentica s PCOS iznosila je 98.3% odnosa u kontrolnoj skupini "

Znanstveni tim navodi da maskulinizirajući obrazac duljine prstiju koji su prepoznali "treba razmotriti kao znak andogenizacije fetusa predodređenog za razvitak PCOS."
 

Fertil Steril 2005;84:1689-1692.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve