Datum zadnje izmjene: 28. 01. 2020.

Trudnice s policističnim jajnicima (PCOS) imaju povišeni rizik pojave gestacijskog dijabetesa, objavljeno je u znanstvenom časopisu Diabetes Care.

Američki znanstvenici sa sveučilišta "Kaiser Permanente of Northern California", Oakland pratili su pojavnost gestacijskog dijabetesa kod trudnica s policističnim jajnicima u multietničkoj kohorti trudnica starosne dobi između 16 i 44 godine.

U periodu između 2002. i 2004. godine test probira (OGTT) na gestacijski dijabetes je načinjen kod ukupno 92.933 trudnice. Dijagnoza gestacijskog dijabetesa je postavljena kod 5.725 (6.2%) trudnica. Kod ukupno 1.542 (1.7%) trudnice je dijagnosticiran sindrom policističnih jajnika. Kod 97% ovih trudnica je postojala hiperandrogenemija i inzulinska rezistencija.

Kod ukupno 6.509 (7.0%) kod kojih nije postavljena dijagnoza PCOS bili su prisutni simptomi policističnih jajnika. Kod trudnica s dijagnosticiranim PCOS (klinička slika, ultrazvučni nalaz i hormonski status) nađena je najveća pojavnost gestacijskog dijabetesa. Pojavnost gestacijskog dijabetesa u skupini trudnica koje su samo imale neke od simptoma policističnih jajnika je bila umjerena.

Rezultati multivarijacijske logističke regresije otkrili su da je rizik pojave gestacijskog djabetesa gotovo 2.5 puta veći kod trudnica s PCOS. Ovaj rizik je povećan 1.4 puta u skupini trudnica koje imaju samo neke od simptoma policističnih jajnika.

Daljnja analiza podataka je pokazala kako i drugi različiti čimbenici utječu na povišenu pojavnost gestacijskog dijabetesa. Među ovim čimbenicima najznačajniji su bili višeplodna trudnoća kada je rizik za gestacijski dijabetes bio povećan 1.29 puta, latinoameričko podrijetlo (rizik povećan 1.81 puta) i azijska rasa (rizik povećan za 2.25 puta).

U svjetlu ovih nalaza, znanstvenici su pozvali na daljnja istraživanja koja bi odredila koliko liječenje PCOS-a utječe na smanjenje rizika pojavnosti gestacijskog dijabetesa.


Diabetes Care 2006;29:1915-1917.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve