Datum zadnje izmjene: 29. 01. 2020.

Čini se da žene koje pate od sindroma policističnih jajnika - PCOS, imaju povišeni rizik obolijevanja od masne promjene jetara nealkoholnog uzroka ("nonalcoholic fatty liver disease" - NAFLD), objavljeno je u znanstvenom časopisu Fertility and Sterility.

"Pretpostavili smo da pacijentice s policističnim jajnicima obolijevaju češće od masne degeneracije jetara nealkoholnog uzroka zbog postojanja inzulinske rezistencije," navode znanstvenici iz Kalifornije ("Kaiser Permanente Medical Center", Bellflower).

"Podaci iz studije, pokazuju zapravo kako su povišene vrijednosti jetrenog enzima ALT daleko češće kod pacijentica s PCOS, nego u općoj populaciji žena iste životne dobi, rase i tjelesne težine," ukazuju istraživači.

Rezultati se zasnivaju na ispitivanju 70 neplodnih pacijentica s policističnim jajnicima. Trideset i jedna (30%) od ovih ispitanica imale su povišene vrijednosti ALT iznad normalne granice od 36 U/L. Suprotno tomu, u ranijoj populacijskoj studiji, tek je 2.2% svih ispitanica imalo abnormalne vrijednosti ALT.

U usporedbi s drugim pacijenticama s PCOS, ispitanica s povišenim vrijednostima ALT imaju veći body mass indexs, opseg struka, razinu triglicerida i ukupni indeks kolesterol/HDL, navode znanstvenici. Također je inzulinska rezistencija u pacijentica s povišenim vrijednostima ALT bila značajno veća. Osim toga, povišene vrijednosti ALT su se nalazile daleko češće kod onih pacijentica s izraženom dlakavosti.

"Pacijentice s policističnim jajnicima imaju rizik porasta jetrenog enzima ALT, koji nakon eliminacije drugih uzroka može ukazivati na masnu degeneraciju jetara nealkoholnog uzroka," zaključuju autori. Pacijentice s PCOS i povišenom razinom ALT trebaju biti upućene kako ne bi smjele koristiti alkohol i acetaminofen.
 

Fertil Steril 2005;83:494-497.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve