Datum zadnje izmjene: 25. 01. 2020.

Pretile pacijentice sa sindromom policističnih jajnika – PCOS pokazuju trend manje uspješnog ishoda postupaka in vitro fertilizacija - embrio transfer , u odnosu na mršavije pacijentice sa istom dijagnozom, objavila je skupina istraživača iz Ohioa, u znanstvenom časopisu Fertility and Sterility.

Autori istraživanja navode kako "prekomjerna težina negativno utječe na ishod in vitro fertilizacije kod pacijentica s policističnim jajnicima. Izgleda da je kombinacija policističnih jajnika i pretilosti, kada je pitanju IVF ishod, lošija u odnosu na utjecaj samo na pretilosti."

Američki znanstvenici iz University of Cincinnati College of Medicine donose svoje zaključke nakon analize podataka iz 94 IVF-embrio transfer ciklusa kod 86 ispitanica: 10 pacijentica prekomjerne težine s dijagnozom policističnih jajnika, 18 pretilih ispitanica bez PCOS, 6 mršavih pacijentica s PCOS i 52 mršave pacijentice bez sindroma policističnih jajnika.

U skupini mršavih pacijentica s policističnim jajnicima ultrazvučno je nađen veći broj dominantnih folikula, veći broj oocita je aspiriran, te je također sačuvan veći broj smrznutih embrija u odnosu na mršave pacijentice koje nisu imale policistične jajnike. U ovoj skupini ispitanica također je bilo potrebno manje ampula gonadotropina, a dobiven je veći broj jajnih stanica u odnosu na pretile pacijentice s PCOS.

Kod pretilih pacijentice koje nisu imale policistične jajnike, veći broj embrija dostigao je bolji stupanj za implantaciju i transferiran je manji broj embrija u odnosu na pacijentice s prekomjernom težinom i PCOS, a sačuvan je veći broj smrznutih embrija u odnosu na mršave pacijentice bez PCOS. Uočen je trend slabijeg stupnja implantacije kod pretilih pacijentica s PCOS, dok druge razlike nisu uočene.

"Premda pacijentice s PCOS imaju veći broj IVF-embrio transfer ciklusa s povoljnim karakteristikama, ukoliko imaju velik BMI koji se kreće više prema normalnoj težini nego prema prekomjernoj težini, učestalost klinički uspješnih trudnoća i porođaja značajno se ne razlikuju," zaključak je znanstvenika.


Fertil Steril 2008;90:2304-2309.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve