Datum zadnje izmjene: 16. 01. 2020.


Žene sa sindromom policističnih jajnika, vodećim uzrokom neplodnosti koji se pogoršava s povećanjem tjelesne težine, možda neće moći izbjeći probleme u trudnoći samo održavanjem normalne težine, pokazala je nova studija.

Istraživači su analizirali ishode trudnoće u velikoj skupini žena s PCOS-om. Kad se ženi dijagnosticira i liječi PCOS, ima mogućnost zanijeti po stopama sličnim ženama bez poremećaja, pokazala je studija.

No žene s PCOS-om su imale 70% veću vjerojatnost za pobačaj od žena iste dobi koje nisu imale taj poremećaj, a PCOS je također bio povezan s više komplikacija kod žena i njihovih beba.

"Nekoliko komplikacija trudnoće, uključujući gestacijski dijabetes, visoki krvni tlak, prijevremeni porođaj i spontani pobačaj su bili češći kod žena s PCOS-om, a djeca rođena od majki s PCOS su imala povećani rizik od žutice i respiratornih komplikacija", rekao je glavni autor studije dr. Aled Rees, endokrinolog na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Cardiffu u Velikoj Britaniji.

"Ovi ishodi nisu bili svi zbog pretilosti, što smo uzeli u obzir u našim analizama", dodao je Rees.

Žene s PCOS često imaju nepravilne menstrualne cikluse, povećanje tjelesne težine, višak dlaka na licu i tijelu te neplodnost. Mogu uzimati kontracepcijske pilule za regulaciju ženskih hormona i ovulacije nekoliko mjeseci prije nego što pokušaju zatrudniti. Smatra se da to poboljšava izglede za uspjeh u planiranju trudnoće nakon prestanka uzimanja kontracepcijskih sredstava.

Za procjenu ishoda trudnoće kod žena s PCOS-om, Rees i kolege su analizirali podatke iz britanske baze podataka pacijentica u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i usporedili svaku ženu s ovim poremećajem sa dvije zdrave slične žene.

Bilo je 6.861 trudnoća koje su hospitalizirane zbog porođaja ili pobačaja kod žena s PCOS-om. Ove trudnoće su uspoređene s 15,214 žena bez PCOS.

PCOS je također bio povezan s 32% većim rizikom od preeklampsije, 41% većim rizikom za gestacijski dijabetes i 25% većom vjerojatnosti za prijevremeni porod, izvijestili su istraživači u časopisu "Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism".

Kod PCOS porođaja, gotovo 28% su bili carski rezovi u usporedbi s 24% porođaja od strane žena bez poremećaja.

Dojenčad majki s PCOS su imala 20% veće izglede za žuticu i probleme s disanjem, pokazalo je istraživanje.

Ograničenja studije uključuju nedostatak podataka o rođenima izvan bolnice i o liječenju plodnosti kod privatnih liječnika, zaključili su. Također nisu znali koliko je žena u studiji pokušavalo zatrudniti.

No, rezultati ipak ukazuju na to da žene s PCOS-om mogu zatrudniti nakon liječenja bolesti, rekao je dr Richard Legro iz "Pennsylvania State College of Medicine" u Hershey.

"Glavna poruka studije za žene s PCOS je da normalna plodnost može biti postignuta s odgovarajućim liječenjem, ali da postoji veći rizik za višestruke komplikacije u trudnoći, uključujući gubitak trudnoće, gestacijski dijabetes, prijevremeni porod i preeklampsiju", rekao je putem e-maila Legro, koji nije bio uključen u studiju.

Žene s PCOS također ne trebaju biti u panici jer stope komplikacija, bez obzira što su više za njih, i dalje predstavljaju rijetke događaje, dodao je Legro.

 

IZVOR: http://bit.ly/1omHDFq
J Clin Endocrinol Metab 2016.:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve