Datum zadnje izmjene: 27. 01. 2020.

Povećani unos bjelančevina i smanjeni unos jednostavnih šećera može poboljšati brojne fiziološke simptome sindroma policističnih jajnika, rezultati su istraživanja objavljenog u znanstvenom časopisu American Journal of Clinical Nutrition.

"Inzulinska rezistencija, neplodnost i pojačana dlakavost, zajednički su simptomi sindroma policističnih jajnika (PCOS), koji se značajno poboljšavaju kod umjerenog smanjenja tjelesne težine", navode američki znanstvenici sa sveučilišta 'University of California at Davis', Sacramento". Optimalan način prehrane za PCOS nije poznat".

Znanstvenici su istraživali učinak primjene bjelančevina kao i glukoze na razinu hormona koji su povezani s pretjeranom tjelesnom težinom i inzulinskom rezistencijom (kortizol i inzulin), pretjeranim rastom dlačica (dehidroepiandosteron - DHEA i androstendion) i osjećajem gladi (grelin). Kod ukupno 28 pacijentica s PCOS proveden je 5-satni test oralnog opterećenja glukozom (OGGT) uz euvolemički, euenergetski proteinski poticaj. Prosječna starost ispitanica bila je 26 godina, a prosječna tjelesna težina iznosila je 97.5 kg.

Pri uzimanju šećera zabilježene su veće fluktuacije razine glukoze u krvi, kao i stanja hiperinzulinemije u odnosu na proteinski poticaj. Tijekom uzimanja bjelančevina dolazilo je do pada razine kortizola i DHEA u serumu tijekom razdoblja od 5 sati. Tijekom testa sa šećerom, razina kortizola je padala prva tri sata, a potom je ponovno rasla. Statistički znakovita razlika u odnosu na unos proteina uočena je tijekom četvrtog sata.

Tijekom OGTT je kod 18 ispitanica vršna vrijednost glukoze u krvi bila manja od 69 mg/dl. Kod ovih hipoglikemičkih ispitanica nađena je povišena razina kortizola i DHEA. Kod 10 pacijentica s normalnom razinom glukoze u krvi od 76 mg/dl nisu bile povišene vrijednosti steroidnih hormona nadbubrežne žlijezde.

Razina grelina bila je snižena kako kod primjene bjelančevina (od 935 na 777 pg/mL), tako i nakon primjene šećera (od 948 na 816 pg/mL). Razina grelina se vraćala na početnu 4 sata nakon unosa šećera, a tijekom petog sata porasla je na 1094 pg/mL. Razina grelina je nakon unosa bjelančevina cijelo vrijeme ostajala ispod početne razine (872 pg/mL). Ove razlike su bile statistički značajnog karaktera.

"Ovakvi akutni poticaji pokazuju kako različiti nutrijenti imaju značajno različit učinak na endokrinološki sustav, a prehrana bogata bjelančevinama uz manji unos šećera mogla bi biti dobra preporuka za pacijentice s PCOS", zaključak je autora. "Rezultate ovog istraživanja bi trebalo potvrditi uporabom prirodnih nutrijenata, i to bolje istraživanjem utjecaja dijete bogate ugljikohidratima, nego dijete bogate bjelančevinama".
 

Am J Clin Nutr 2007;85:688-694.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve