Datum zadnje izmjene: 28. 01. 2020.

Podaci Islandskog Registra za rak za posljednjih 80 godina pokazuju da je pojavnost raka dojke prije 70. godine života porasla gotovo četiri puta među nositeljicama mutacije BRCA2 gena, sa 18.6% u 1920. godini na 71.9% u 2002. godini.

"Procjenjuje se da rizik pojave raka dojke prije 70. godine života među nositeljicama mutacije BRCA2 gena sada iznosi i do 70%," navode suradnici Islandskog Registra za rak u Reykjaviku.

Sličan obrazac porasta pojavnosti raka dojke uočen je i u srodnika pacijentica oboljelih od raka dojke koji nisu nositelji mutacije gena, kao i u općoj populaciji islandskih žena.

"U Islandskih žena općenito, rizik pojavnosti raka dojke porastao je četverostruko tijekom kasnih 80-tih godina, ali je rizik mnogo manji u odnosu na nositeljice mutacije", navode znanstvenici.

Tako je rizik pojavnosti raka dojke u općoj populaciji porastao s 1.8% na 7.5% između 1920. godine i 2002. godine, te 2.6% na 10.7% u skupini srodnika pacijentica oboljelih od raka dojke, a koji nisu nositelji mutacije BRCA2, navodi se u stručnom članku objavljenom u znanstvenom časopisu Journal of the National Cancer Institute.

Znanstveni tim naglašava da je porast smrtnosti od raka dojke prije 70. godine života kod nositeljica BRCA2 mutacije bio daleko manji u odnosu na porast pojavnosti samog oboljenja. "Ovo se može objasniti poboljšanim načinom liječenja, te ranijim otkrićem raka dojke", navode Islanđani. Rizik umiranja je iznosio 12.1% tijekom 1920. godina i 26.9% u 2002. godini.

Vjerojatno su uzroci porasta pojavnosti raka dojke mnogobrojni, kako kod nositeljica mutacije BRCA2 čija je islandska mutacija poznata kao 999del5, tako i kod žena koje nisu nositeljice ove mutacije.

"Poznato je da su se tijekom 20. stoljeća odigrale dramatične promjene u načinu života u Islandu", iznose autori. "Porast upotrebe alkohola u žena, kao i uporaba hormonskog nadomjesnog liječenja, imaju značajnu ulogu u porastu učestalosti raka dojke. Gotovo je sigurno da veoma važnu ulogu igra preveliki unos energetskih tvari i premalo tjelesne aktivnosti."

"Primjeri bioloških posljedica su smanjenje prosječne dobi nastupanja menarche (prve mjesečnice) za 1.5 godinu, te porast visine žena," objašnjavaju znanstvenici.

 

J Natl Cancer Inst 2006;98:116-122.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve