Datum zadnje izmjene: 28. 01. 2020.

Rezultati istraživanja objavljenog u svibanjskom broju znanstvenog časopisa American Journal of Obstetrics and Gynecology ukazuju na povezanost između periodontalnih oboljenja majke u ranoj trudnoći i rađanja djece niske porodne težine.

Američki istraživači sa Sveučilišta u Sjevernoj Karolini proveli su prospektivno ispitivanje koje je uključivalo 1.017 trudnica. Znanstvenici su trudnice prema stanje usne šupljine svrstali u tri kategorije: zdrave trudnice, blaga periodontalna bolest i umjerena/teška periodontalna bolest. Djeca niske porođajne težine definirana su porođajnom težinom manjom od 10. percentile za gestacijsku dob.

Kod ukupno 67 poroda (6.6%) novorođenče je proglašeno djetetom niske porođajne težine, a kod 284 trudnice (28.0%) nije dijagnosticirana periodontalna bolest. Kod 588 trudnica (57.8%) utvrđena je blaga periodontalna bolest, a kod 145 trudnica (14.3%) je nađeno umjereno ili teško periodontalno oboljenje.

U skupini trudnica s umjerenom/teškom periodontalnom bolesti statistički znakovito češće su novorođene bebe svrstane u kategoriju djece niske porodne težine (13.8%), u usporedbi s trudnicama s blagom periodontalnom bolesti (6.5)% ili zdravim trudnicama (3.2%). Rizik rađanja djeteta niske porodne težine je bio 2.3 puta veći u skupinu trudnica s umjerenim ili teškom periodontalnom bolesti.

"Mehanizam kojim zdravlje, odnosno bolesti usne šupljine utiču na pojavu nepovoljnog ishoda trudnoće ostaju u području pretpostavki, a najvjerojatnije su uključeni upalni procesi, " objašnjavaju istraživači. "Naša pretpostavka je da majčina periodontalna bolest dovodi do izmjene mikrobiološke flore usne šupljine što rezultira sistemnim upalnim odgovorom u nekih žena čija je posljedica nepravilni i abnormalni razvitak posteljice i fetusa što utiče na fetalnu težinu."

Znanstvenici navode da bi rezultati ovog istraživanja i pravovremena stomatološka intervencija mogli dovesti do poboljšanja fetalnog rasta.

 

Am J Obstet Gynecol 2006;194:1316-1322.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve