Datum zadnje izmjene: 17. 01. 2020.


Starije žene koje imaju bolove u donjem dijelu leđa, a pridruže pilates njihovoj rutinskoj fizikalnoj terapiji mogu vidjeti poboljšanja u ravnoteži i smanjenje straha od padova što ne proizlazi iz drugih vrsta vježbanja, pokazuju rezultati španjolske studije.

Istraživači su pratili oko 100 žena u dobi od 65 i više godina, nudeći svima fizioterapiju dva puta tjedno s 40 minuta stimulacije živaca i 20 minuta masaže i vježbi istezanja. Polovica žena je također dobila sat vremena pilatesa dva puta tjedno.

Nakon šest tjedana, žene koje su vježbale pilates su izvijestile o smanjenom strahu od padova, dok druge žene nisu. Pilates je također bio povezan s većim poboljšanjima u ravnoteži i smanjenjem bolova u leđima.

"Pilates vježbe se usredotočuju ne samo na fizički, već i na psihološki razvoj i interakciju uma i tijela u svom temelju", rekao je autor Dr. Fidel Hita-Contreras sa Sveučilišta Jaen u Španjolskoj.

Milijuni ljudi diljem svijeta pate od bolova u donjem dijelu leđa u nekom trenutku u njihovom životu, a rizik raste s dobi. Simptomi mogu varirati od tupe, konstantne boli do nagle oštre boli, što ometa kretanje.

Strah od pada je veliki zdravstveni problem među starijim osobama, povezan ne samo sa stvarnim rizikom od pada, nego i sa smanjenom fizičkom aktivnosti, izbjegavanjem svakodnevnih aktivnosti i nižom kvalitetom života, izvjestili su Dr. Hita-Contreras i kolege u online izdanju časopisa „Maturitas“

Pilates koristi niz kontroliranih pokreta za poboljšanje snage, držanje i ravnotežu. Vježbe se usredotočuju na jačanje mišića u donjem i gornjem dijelu leđa, bokova, stražnjice i unutarnje strane bedara.

Iako je pilates široko preporučen od strane liječnika i fizioterapeuta kao alat za poboljšanje ravnoteže i smanjenja pada, nekoliko studija je procjenjivalo njegovu učinkovitost kod žena starijih od 65 godina koje žive s boli u leđima, navode znanstvenici.

Na početku studije, žene su u prosjeku imale 71 godinu i bile unutar zdravog raspona tjelesne težine. Većinom su bile udate, gotovo polovica je imala barem neko fakultetsko obrazovanje, a nešto manje od trećine su još uvijek radile. Istraživači su koristili upitnik za procjenu straha od pada na početku i na kraju studije.

Za otkrivanje promjena u ravnoteži, istraživači su dali ženama vremenski ograničen testa zahtijevajući ih da ustanu sa stolice, hodaju tri metra, okrenu se i ponovno sjednu. Također su ispitivali žene o boli povezanoj s tim aktivnostima.

Studija je mala, a rezultati se ne odnose na mlađe žene, priznali su istraživači. Potrebno je više studija za procjenu dugoročnih učinaka pilatesa, zaključili su.

 

 

IZVOR: http://bit.ly/1K2NNoa
Maturitas 2015.
:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve