Datum zadnje izmjene: 21. 01. 2020.


Registri Health Canada (op.prev. vladina agencija odgovorna za javno zdravstvo u Kanadi) pokazuju da su u toj zemlji prijavljene najmanje 23 smrti i 600 neželjenih reakcija kod žena koje koriste oralnu hormonsku kontracepciju Yaz i Yasmin proizvođača Bayer. Radi se o prijavljenim neželjenim nuspojavama između 2007. godine i 28.2.2013.

Vijest je najprije objavila mreža Canadian Broadcasting Corporation (CBC), a prenijeli su ju svi kanadski mediji.

Izvještaji ukazuju na 333 nezavisna slučaja neželjenih reakcija na Yasmin, uključujući 15 smrti i 267 neželjenih reakcija na Yaz, uključujući 8 smrtnih slučajeva. Najčešće nuspojave odnosile su se na živčani sustav, krvožilne i dišne/prsne/sredoprsne tegobe, ali nerijetko su na popisu bili i srčani poremećaji.

Pilule već imaju oznake upozorenja da drospirenon, sintetski progestin kojega proizvodi Bayer, povećava rizik venske tromboembolije od 1.5 do 3 puta u odnosu na ostale pilule. Ovakvu je procjenu dala Health Canada nakon istraživanja 2011., a o tome su na vrijeme obavijestili liječnike. Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA ) izdala je upozorenje za drospirenon 2012. godine.

Kako bi odgovorili na napise u medijima, iz Health Canada pojašnjavaju i ponavljaju da neželjene reakcije ne znače nužno da su one nastale kao posljedica korištenja ovog proizvoda.

"Trenutno je stav Health Canada da dobrobiti Yaza i Yasmina i dalje nadmašuju rizike, ukoliko se koriste prema uputama o upotrebi. Health Canada neprestano nadzire sigurnost svih kontracepcijskih pilula na tržištu, baš kao što to čini i za ostale lijekove i nastavit će nadgledati sigurnost oralne i neoralne kormonske kontracepcije, pa tako i Yasmina i Yaza. "

Kako navodi the Globe and Mail, Udruženje opstetričara i ginekologa Kanade smiruje situaciju i upozorava da nema potrebe za panikom. "Neželjene nuspojave razlikuju se od navedenih događaja…Nema novih podataka i pilule su sigurne i učinkovite", navodi dr. Jennifer Blake.

U travnju je sud u Kanadi potvrdio početak prvog sudskog procesa protiv Bayera u ime žene koja je koristila Yaz i Yasmin i još najmanje 13 drugih procesa koji se vode diljem zemlje. The Globe izvještava o Bayerovom priznanju da je u 2012. isplatio 1.2 milijarde dolara odštete u nagodbama u tisućama tužbi koje su podignute u SAD.

Tvrtka Bayer i dalje smatra da su pilule sigurne i učinkovite ako se koriste prema uputama.
 

  Novosti - Sve